Dostupni linkovi

Makedonija: VMRO-DPMNE proglasila pobedu


Makedonci glasaju na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
Direktan link

Makedonija bira članove parlamenta, a mnogi se nadaju da će ovi izbori ubrzati put Skoplja ka EU i NATO-u. 5. jun 2011.

Koalicija na čelu sa VMRO-DPMNE proglasila je pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji.

Član izvršnog komiteta te partije Vlatko Gjorčev je izjavio da je njihova koalicija osvojila 55 poslaničkih mandata u Sobranju, a da će koalicija predvođena Socijaldemokratskim savezom imati 39 poslanika.

On je saopštio da je VMRO-DPMNE pobedila u svih šest izbornih jedinica i da njen predsednik Nikola Gruevski ostaje i dalje premijer Makedonije.

Prema podacima koje je objavio Socijaldemokratski savez, razlika između dve koalicije je nešto manja nego sto kažu u VMRO-DPMNE.


(Fotogalerija: Parlamentarni izbori u Makedoniji, 5. jun 2011)

Državna izborna komisija je na svom internet sajtu objavila da posle 66 procenata obrađenih glasačkih mesta, koalicija na čelu sa VMRO DPMNE ima oko 40 posto glasova, a Socijaldemokratski savez oko 32 procenata.

Veliki odziv

Odziv glasača, prema ovim podacima, je oko 63 posto.

Konačne rezultate sa ovih izbora komisija će objaviti 24 sata nakon završetka glasanja.

Biračko mesto tokom parlamentarnih izbora, Skoplje, 5. jun 2011.
Nešto više od 1.800.000 glasača u Makedoniji biralo je 120 članova u novom sastavu Sobranja, od 18 kandidatskih lista sa 1679 kandidata za poslanike.

Na sedmim po redu parlamentarnim izborima, drugi put vanrednim, prvi put su svoj glas dali i Makedonci iz dijaspore, koji će odlučiti o trojici poslanika. Po jedan se bira iz Evrope i Afrike, zatim Australije i Azije, i treći iz Amerike, te će tako novi sastav parlamenta imati 123 člana.

Parlamentarne izbore pratilo je oko 7.800 posmatrača, od kojih je oko 7.300 domaćih i nešto manje od 500 inostranih pretežno iz OEBS-a.

Očekivanja građana od ovih izbora uglavnom se tiču poboljšanja ekonomske i socijalne situacije u zemlji.

"Nadam se da će mladi ljudi moći da nađu posao. Nadam se i da će se povećati plate i penzije. Živimo u velikom siromaštvu", kazao je jedan od upitanih građana.

"Rezultati ovih izbora će, nadam se, omogućiti svim mladim Albancima u Makedoniji da pronađu posao. To je ono što bih ja želeo i što smatram da je najvažnije", poručio je glasač po nacionalnosti Albanac.
XS
SM
MD
LG