Dostupni linkovi

Zatvorena birališta u Makedoniji, prebrojavaju se glasovi


Makedonci glasaju na parlamentarnim izborima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00
Direktan link


Blagoja Kuzmanovski, Srđan Stojančov

Nešto više od milion i 800 hiljada glasača u Makedoniji bira 120 članova u novom sastavu Sobranja, od 18 kandidatskih lista sa 1679 kandidata za poslanike.

Državna izborna komisija (DIK) je saopštila da je do 17 časova odziv bio skoro 54 posto, što je veliki broj u poređenju sa prethodnim izborima.

Predsednik Državne izborne komisije (DIK) Boris Kondarko saopštio je da su svih 2976 birališta otvorena na vreme, kao i da se glasanje odvija mirno bez većih narušavanja izbornog procesa.

"Imamo određene informacije koje su bile potvrđene i koje je saopštila nevladina organizacija MOST, a koje se tiču nepravilnosti tokom glasanja. Otkriveno je nekoliko lica u par opština koja su koristila svoje mobilne telefone kako bi slikali glasačke listiće. Naglašavam da su svi ovi slučajevi otkrili članovi biračkih odbora. Sve je evidentirano u zapisnicima, prijavljeno je policiji i protiv ovih lica će uslediti stroge sankcije", istakao je Kondarko.

Građani očekuju posao i veće plate

Na sedmim po redu parlamentarnim izborima, drugi put vanrednim, prvi put su svoj glas dali i Makedonci iz dijaspore, koji će odlučiti o trojici poslanika. Po jedan se bira iz Evrope i Afrike, zatim Australije i Azije, i treći iz Amerike.

Oni su glasali dan ranije, kao i građani koji su na izdržavanju zatvorske kazne, raseljena lica i bolesni.


(Fotogalerija: Parlamentarni izbori u Makedoniji, 5. jun 2011)

Tako će novi sastav makedonskog parlamenta imati 123 poslanika, a prema poslednjim anketama, najveće šanse za pobedu imaju vladajuća koalicija na čijem čelu je VMRO DPMNE i opoziciona koalicija predvođena Socijaldemokratskim savezom.

Parlamentarne izbore prati oko 7.800 posmatrača, od kojih je oko 7.300 domaćih i nešto manje od 500 inostranih pretežno iz OEBS-a.

Očekivanja građana od ovih izbora uglavnom se tiču poboljšanja ekonomske i socijalne situacije u zemlji.

"Nadam se da će mladi ljudi moći da nađu posao. Nadam se i da će se povećati plate i penzije. Živimo u velikom siromaštvu", kazao je jedan od upitanih građana.

"Rezultati ovih izbora će, nadam se, omogućiti svim mladim Albancima u Makedoniji da pronađu posao. To je ono što bih ja želeo i što smatram da je najvažnije", poručio je glasač po nacionalnosti Albanac.
XS
SM
MD
LG