Dostupni linkovi

Makedonija slavi 20. godišnjicu nezavisnosti
Blagoja Kuzmanovski

Svečana sednica makedonskog Sobranja, Svečana akademija, susret svih dosadašnjih premijera, su prvi u nizu događaja kojim se obeležava 20-godišnjica od proglašenja nezavisnosti Makedonije.

Predsednik parlamenta Trajko Veljanoski govoreći na Svečanoj sednici, između ostalog, pozvao je na jedinstvo sve političke partije.

"Naše političke razlike moraju nestati pred važnim državnim pitanjima. Moramo još više afirmisati jedinstvo svih partija. Građani očekuju od nas jedinstvo i saradnju. Nema većeg razloga za jedinstvo od Makedonije. Nema većeg razloga za zajedništvo, od budućnosti naših građana. Nema većeg povoda za takvu javnu manifestaciju od 8 septembra", naglasio je Veljanoski.

Ali i pored ovakvih poziva, kojih je bilo mnogo ovih dana, političke partije nastavljaju da se prepucavaju i da mere ko je zaslužniji za uspehe Makedonije.

Tako je opozicija najavila da neće učestvovati na centralnoj proslavi praznika, koja će se održati 8. septembra u centru Skoplja, jer, kako kažu, vlasti koriste ovaj jubilej za sopstvenu partijsku promociju. Iz vladajuće VMRO DPMNE odgovaraju da opozicioni socijaldemokrati žele da monopolizuju zasluge za proglašenje samostalnosti.

Moto centralne proslave jubileja je “20 godina državnosti - 20 godina nezavisne Makedonije - zajedno pod jednim suncem”, a počinje ispred zgrade parlamenta, gde će predsednik Sobranja Veljanoski predati Gardi Republike Makedonije Deklaraciju o nezavisnosti iz 1991. godine, koja će svečanim defileom kroz novoizgrađenu kapiju “Makedonija” i preko Kamenog mosta biti donesena u zgradu novog Muzeja makedonske revolucionarne borbe. Kroz kapiju će prvo proći 1000 dece koja simbolizuju budućnost države.

Kulminacija proslave je muzičko-scenski spektakl “Makedonium” u kome će učestvovati preko 300 umetnika. Predviđeno je otvaranje novoizgrađene fontane na trgu sa spomenikom “Ratnik na konju”, koji je ustvari spomenik Aleksandra Makedonskog, što je bilo razlog za oštre reakcije iz Atine.

Ovom događaju će prisustvovati građani iz svih krajeva Makedonije, pošto je obezbeđen besplatan prevoz iz svih opština u zemlji.

Osmog septembra 1991. godine se održao referendum na kom se velika većina građana Makedonije opredelila za nezavisnu i samostalnu državu.
XS
SM
MD
LG