Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sejdiu otkazao posetu Skoplju


Fatmir Sejdiu

Predsednik Fatmir Sejdiu je otkazao ranije najavljenu posetu Skoplju nakon najave da će makedonski predsednik Đorđi Ivanov predsednika Kosova dočekati bez zvanične ceremonije predviđene za posete državnika. U saopštenju predsednika Kosova navodi se da je njegova poseta Skoplju otkazana zbog toga što je makedonska strana promenila svoj karakter.

“Predsednik Sejdiu je 13. maja dobio poziv za jednodnevnu zvaničnu posetu Skoplju. Istog dana je predsednik Sejdiu prihvatio poziv. Ali kada je makedonska strana promenila karakter ove zvanične posete predsednik Sejdiu je otkazao posetu planiranu za 28. maj”, piše u saopštenju.

Iz kabineta predsednika Makedonije Đorđa Ivanova izraženo je žaljenje zato što je Sejdiu otkazao posetu Makedoniji. Dodaje se da Makedonija ništa nije menjala u vezi s protokolom. U saopštenjima iz kabineta obojice predsednika glase da ‘postoji opredeljenost za dobrosusedske odnose kako u bilateralnom, tako i u regionalnom smislu’. Inače predviđeno je bilo da se Sejdiu sastane i sa premijerom Gruevskim, predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim te liderima albanskih stranaka u Makedoniji.

Poslednjih dana je bilo nagoveštaja u medijima da makedonske vlasti žele da promene karakter posete koja bi bila označena kao radna a ne kao susret dvojice državnika. Kako pišu mediji to znači da ne bi bilo državnih simbola kao što je zastava i
Odluka Sejdiua da otkaže susret u Skoplju polako zaoštrava odnose Kosova i Makeodnije, piše štampa.
intoniranje himne.

Oštar kritički osvrt na odluku makedonskog predsednika se može videti u svim pisanim i elektronskim medijima. Odluka Sejdiua da otkaže susret u Skoplju polako zaoštrava odnose Kosova i Makedonije, piše štampa.

“Sejdiu je odbio poniženje Skoplja”, piše dnevnik Koha Ditore. U uvodnom članku se ističe da je ‘duh dobrih bilateralnih odnosa izraženih zvaničnim pozivom Sejdiuu za posetu Makedoniji te izjave kosovskog predsednika o dobrim odnosima Kosova i Makedonije završen vrućim odlukama i hladnim odnosima između ove dve države’.

“Dobro je uradio”, piše list Express. “Predsednik Sejdiu je konačno pregrizao gvožđe zubima. Preduzeo je odlučujući korak i odbio da ide u Skoplje. Poziv je bio toliko đavolji da je Sejdiu rizikovao da dan provede shopingujući po Skoplju. Dobro je uradio”, piše Express.

Ovo bi inače bio prvi susret novog predsednika Makedonije sa nekim stranim zvaničnikom, što se na Kosovu tumači kao nadoknada za neučestvovanje Sejdiua na ceremoniji inauguracije predsednika Makedonije.

Inauguracija Đorđa Ivanova je održana 12. maja a Sejdiuu je poručeno da nađe načina i ne dođe u Skoplje, kako bi se izbegao bojkot predsednika Srbije Tadića, koji bi verovatno napustio ceremoniju ako bi u blizini bio predsednik Kosova.

Ivanov žali zbog otkazivanja posete


Gjorge Ivanov


Makedonski predsednik Gjorge Ivanov saopštio je kako žali što je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu otkazao posetu Skoplju. Iz Ivanovog kabineta navode kako je predviđeni protokol posete bio u skladu sa činjenicom da još nisu uspostavljeni diplomatski odnosi
Predsednik Makedonije veruje da odnosi izmedju Republike Makedonije i Republike Kosovo imaju veliki potencijal i da će se intenzivirati i produbiti u bliskoj budućnosti, stoji u saopštenju iz Kabineta predsednika Ivanova.
Makedonije i Kosova. Iz opozicije dolaze oštre kritike poteza makedonskih vlasti.

Predsednik Makedonije Gjorge Ivanov izražava žaljenje zbog neostvarenog susreta sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom, kaže se u saopštenju iz Kabineta šefa države. Još se ističe da je Ivanov čvrsto posvećen razvijanju dobrih bilateralnih odnosa sa susedima Makedonije, kao i razvoju regionalne saradnje izmedju balkanskih država. Predsednik Makedonije veruje da odnosi izmedju Republike Makedonije i Republike Kosovo imaju veliki potencijal i da će se intenzivirati i produbiti u bliskoj budućnosti, stoji u saopštenju iz Kabineta predsednika Ivanova. A na pitanje da li i zašto je promenjen karakter protokola za posetu Sejdiua, u Kabinetu tvrde da ništa nisu menjali, te da je protokol takav zbog još uvek neuspostavljenih diplomatskih odnosa.

Iz vladajuće VMRO DPMNE zasada nema nikakvih reakcija, a u Demokratskoj partiji Albanaca, koja je jedan od koalicionih partnera u Vladi, kažu da su zatečeni otkazivanjem posete Sejdiua. Oni smatraju da to nije dobro za medjunarodni imidž Makedonije, a da li će ovaj potez makedonskih vlasti prouzrokovati krizu u vladajućoj koaliciji, biće analizirano na centralnom pretsedništvu Partije.

U opozicionoj Novoj Demokratiji kažu da je to loš potez koji može uticati i na narušavanje medjuetničkih odnosa u Makedoniji. "Ovo je uvreda za jednu trećinu gradjana Republike Makedonije. Oni su Albanci i, emotivno, porodično ili ekonomski, povezani su sa Kosovom”, izjavio je portparol partije Arijanit Hodža, dodajući da predsednik Ivanov treba doprinositi stabilnosti regiona i graditi dobrosusedske odnose sa svima, uključujući i Kosovo. Dobri odnosi sa Prištinom sada su nam potrebniji nego ikada, kaže Hodža:

“Verujem da će gospodin Ivanov naći smelost da se izvini gospodinu Sejdiuu i da ovaj problem reši tako što će ga dočekati sa svim protokolarnim obavezama i ponašati se prema njemu kao što se ponaša prema predsednicima svih drugih
U skladu sa našom spoljnom politikom, ne bi trebalo pogoršavati i odnose sa Srbijom, odnosno treba se iznaćci balans u odnosima sa Beogradom i Prištinom.
država.”


U opozicionom Socijaldemokratskom Savezu kažu da je posle nepozivanja Sejdiua na inauguraciju Ivanova, ovo druga velika diplomatska greška u koracima makedonskih vlasti. A u ekspertskim krugovima se komentariše da se ovakva politika zvanične Prištine donekle može shvatiti, naročito zbog taktiziranja makedonskog rukovodstva u odnosu na uspostavljanje diplomatskih odnosa. Analitičari smatraju da se ovo pitanje što pre treba rešiti.

“U smeru poboljšavanja odnosa sa svim svojim susedima, trebalo bi se uskoro pristupiti ka zvaničnom uspostavljanju diplomatskih odnosa sa novom državom. U skladu sa našom spoljnom politikom, ne bi trebalo pogoršavati i odnose sa Srbijom, odnosno treba se iznaći balans u odnosima sa Beogradom i Prištinom”, ističe univerzitetski profesor Vasko Naumovski.

Inače, ovo pitanje je bilo aktuelno i pre dve nedelje, kada je predsednik Gjorge Ivanov preuzeo dužnost. Tada predsednik Kosova Sejdiu nije bio pozvan na inauguraciju, što je bilo propraćeno oštrim reakcijama iz Prištine. Nezvanično, razlog nepozivanja je bilo strahovanje da će u protivnom srpski predsednik Boris Tadić otkazati dolazak na inauguraciju. Da bi se ublažio revolt vlasti u Prištini, tada je bilo objavljeno da će prvi susret novog predsednika Ivanova sa inostranim državnikom biti upravo sa Sejdiuom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG