Dostupni linkovi

Makedonija otvorila ambasadu u Prištini


Fatmir Sejdiu i Antonio Milošoski u Prištini 15. mart 2010.
Fatmir Sejdiu i Antonio Milošoski u Prištini 15. mart 2010.
Ministar inostranih poslova Makedonije Antonio Milošoski otvorio je danas u Prištini ambasadu njegove zemlje, čime je i praktično potvrđeno uspostavljanje dipolomatskih odnosa između Makedonije i Kosova na nivou ambasadora. Otvaranju ambasade je prisustvovao i predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Obraćajući se na albanskom jeziku Milošoski je rekao da su dve zemlje opredeljene za mir i prijateljstvo u regionu.

„Makedonija i Kosovo su opredeljeni za mir u regionu, za prijateljstvo i ekonomsku saradnju. Otvaranje ambasade za nas je svečani trenutak i novi implus naših međudržavnih odnosa“, rekao je makedonski ministar inostranih poslova.

Makedonija i Kosovo su opredeljeni za mir u regionu, za prijateljstvo i ekonomsku saradnju. Otvaranje ambasade za nas je svečani trenutak i novi implus naših međudržavnih odnosa.

Ministar Milošoski je istakao da Makedonija podržava teritorijalni integritet Kosova, da će se angažovati na daljem produbljivanju dobrih odnosa između dve zemlje i podvukao da pomoći će Kosovu u procesu liberalizacije viza.

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni podvukao je da je veoma značajno da Kosovo i Makedonija šalju pozitivne signale za integraciju u evroatlantske institucije.

„Izuzetno je značajno da naše zemlje nastavljaju da šalju pozitivne signale kako Briselu takođe i drugim centrima odlučivanja kao primeri razumevanja i stalne saradnje. Kosovo će insistirati da što pre bude moguće dobije pravo da putuje bez viza, što je Republika Makedonija već ostvarila“.


Milošoski je pored susreta sa kosovskim kolegom Skenderom Hisenijem imao susrete sa najvišim zvaničnima Kosova, predsednikom Fatmirom Sejdiuom i predsednikom Parlamenta Jakupom Krasnićijem.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, predsednik Sejdiu je tokom susreta ocenio da su Makedonija i Kosovo primeri dobrosusedskih odnosa u regionu.
XS
SM
MD
LG