Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonija nakon zemljotresa: Noć pod vedrim nebom


Ljudi su u panici napuštali domove, a neki su proveli noć u parkovima

Posle mirne noći, panika kod građana Skoplja se polako stišava, ali još uvek glavna tema svih razgovora je serija zemljotresa, koja se dogodila u nedelju, od kojih je onaj u 15 sati i 10 minuta bio jačine od 5,3 stepeni prema Rihteru.

Većina je napustila domove, a neki su proveli noć u parkovima, u strahu da se ne desi neki snažniji potres.

"Bilo je strašno. Ja i supruga smo bili kod kuće. Bilo je strašno, rečima ne mogu opisati. Ja sam zemljotres 1963. godine doživeo kao dečak, ali ovo je bilo katastrofalno. Ovakvo drmanje nisam doživeo. U panici smo pobegli napolje", kaže jedan od građana Skoplja.

Slično iskustvo imao je i njegov sugrađanin: "Sinoć oko 10 sati smo došli kući, a gde ćeš ići? Cele noći u stresu, bez spavanja. Do 4 sati ujutro ja sam sedeo."

Novi zemljotres u Skoplju izazvao paniku kod građana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:30 0:00

U panici koja je nastala posle najsnažnijeg potresa, prema informacijama iz zdravstvenih institucija, povređeno je 50-ak građana.

Iz gradske bolnice informišu da je u nedelju pomoć zatrailo 20-ak ljudi, koji su nakon intervencije poslati na kućno lečenje.

"Nesto ih je udarilo u glavu, nešto što je padalo i oni su zašiveni. Imali smo dva-tri preloma kod onih koji su skakali sa terasa sa prvog sprata. Najviše povreda je bilo prilikom trčanja i bežanja po stepenicama. Svi su zbrinuti i vraćeni kući", kaže direktor bolnice Sašo Stojčev.

Nakon serije zemljotresa je aktiviran gradski šab za zaštitu i spasavanje, koji je saopštio da kontinuirano prati stanje na terenu i da ce reagovati svuda gde ima potrebe. Mobilisane su i ekipe Brigade vatrogasne zaštite, kao i ekipe svih javnih preduzeća.

U panici koja je nastala mnogi građani Skoplja su se pitali koliko su sigurne zgrade u kojima žive i da li su one kvalitetno građene. Iz Asocijacije arhitekata smiruju situaciju.

"Smatram da je Skoplje spremno za ovakve zemljotrese, zato što se kod nas projektuje prema svim standardima i normativima za aseizmičku gradnju, naročito zbog opreznosti posle katastrofalnog zemljotresa iz 1963. godine, kada je poginulo više od hiljadu ljudi. Objekti koji su izgrađeni do 1990. godine su sigurno kvalitetno napravljeni kao projekti, izvođenja i nadzor, a iskreno se nadam da je to slučaj i kod novijih objekata", navodi Sanja Rađenović Jovanović, predsednica Asocijacije.

Epicentar zemljotresa bio je u bližoj okolini Skoplja, koje se smatra trusnim područjem. Upućeni kažu da je najjači potres pokazao da je sve pod kontrolomn i da su izolirana materijalna oštecenja minimalna, propratna i uobičajena za potrese ovakve jačine.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG