Dostupni linkovi

Zemljotres 5.3 Rihtera u Skoplju, 30 lakše povrijeđenih, manja šteta


Potres snage pet stepeni osetio se i u Vranju, Kruševcu, Zaječaru, Nišu pa i Beogradu, uglavnom na višim spratovima
Potres snage pet stepeni osetio se i u Vranju, Kruševcu, Zaječaru, Nišu pa i Beogradu, uglavnom na višim spratovima

Zemljotres magnitude 5, 3 po Rihterovoj skali dogodio se u 15 sati 10 minuta u nedjelju u Skoplju, u kojem je kako javlja Associated press, povrijeđeno najmanje 30 osoba.

Prema navodima AP jak zemljotres je na nekim zgradama uzrokvao i manju materijalnu štetu.

Dragana Cernih iz nacionalnog Seizmološkog zavoda za AP je rekla da su odmah nakon što se dogodio zemljotres poslije 3 sata popodne primili izvještaje o tome da je na nekoliko zgrada došlo do pucanja zidova ili rušenja komina, kao i da su ponegdje u selima oko Skolja porušeni krovovi.

Najmanje 30 ljudi lakše je povijeđeno, najčešće napuštajući domove u panici, saopštila je Nadica Vckova iz Centra za krizne situacije.

Drgana Cernih iz Seizmološkog zaavoda navela je da su najmanje četri jaka post uzdrhatavnja tala uslijedila nakon velikog zemljotresa, dok je jedan manji registovan ranije u toku dana.

Skoplje je 1963. godine potresao snažan zemljotres koji usmrtio više od 1000 ljudi.

Zemljotres se kako su javili mediji osjetio i u Srbiji.

Američka Geološka služba saopštila je da je potres bio magnitude 5,3 po Rihteru i da je epicentar bio 4 kilometra istočno i sjeveroistočno od Skoplja dok je njemački Seizmološki centar GFZ u Potsdamu naveo da je zemljotres bio jačine 5 stepeni po Rihteru.

XS
SM
MD
LG