Dostupni linkovi

Gordana Siljanovska-Davkova predsjednički kandidat VMRO-DPMNE


Gordana Siljanovska Davkova, april 2019.
Gordana Siljanovska Davkova, april 2019.

Poslanik i profesro Gordana Siljanovska-Davkova biće kandidat za predsjednika Sjeverne Makedonije ispred najveće opozicione stranke, VMRO-DPMNE.

Odluka je donesena na konvenciji partije 2. marta u Skoplju.

"Mnogo posla je pred nama i zbog toga molim sve one koji će biti nosioci neke funkcije u 21. vijeku da se stave sa strane ove strašne podjele po bilo kom osnovu, najviše po partijskom i političkom, da se prema opoziciji ne odnose kao ti koji su se prema njoj tako odnosili, jer bez opozicije nema demokratije, da grade konsenzus o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima i interesima, da izađemo složno, kako to rade samo lideri i državnici", rekla je Siljanovska-Davkova nakon glasanja.

Najavila je i da će od građana prikupiti potrebnih 10.000 glasova koje je do sada već prikupilo pet kandidata drugih partija za predsjedničke izbore, čiji će se prvi krug održati 24. aprila ove godine.

Njen izbor pozdravio je lider stranke Hristijan Mickoski, koji je rekao da će Siljanovska-Davkova "ovog proljeća biti pobjednica predsjedničkih izbora".

"Osmog maja znamo da će ovaj narod reći dosta je bilo. Reći će nam je dosta krađa, dosta nam je nepostojanja sistema, dosta nam je potcjenjivanja", kazao je.

Pozvao je da se prevaziđu podjele po političkim stavovima jer je svaka razlika "manje bitna od Makedonije koja nam je oduzeta".

S druge strane, nakon što je VMRO-DPMNE već formalizovao kandidaturu Siljanovske-Davkove, vladajući Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) će 3. marta održati sličnu konvenciju na kojoj će podržati kandidaturu za drugi mandat sadašnjeg predsjednika Steve Pendarovskog, koji je najavio kandidaturu.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK) do sada je od 11 najavljenih predsjedničkih kandidata njih pet već prikupilo potrebnih 10.000 glasova i zvanični su kandidati za predsjedničke izbore.

Od 1. marta su stigli potrebni potpisi za Biljanu Vankovsku (Levica), koja prema presjeku DIK-a ima 10.278 potpisa, kao i Stevča Jakimovskog (GROM) koji ima 10.269 potpisa.

Prethodno su prikupili kandidatske potpise Maksim Dimitrievski (ZNAM-Za naša Makedonija) - 11.562 potpisa, Bujar Osmani (DUI) - 11.079 i Arben Taravari (Koalicija Vredi) - 10.706 potpisa.

Procedura prikupljanja potpisa počela je 23. februara, a trajaće do 8. marta u ponoć. Prikupljanje potpisa odvija se u svim područnim odjeljenjima i uredima DIK-a koji se nalaze u sjedištima 34 lokalne samouprave i pred nadležnim notarima.

Učesnici izbora treba da dostave liste kandidata za predsjednika države DIK-u najkasnije do 19. marta u ponoć.

Predsjednički izbori zakazani su za 24. april, a drugi krug je 8. maja, kada bi trebalo da budu održani i parlamentarni izbori.

XS
SM
MD
LG