Dostupni linkovi

Šef diplomatije Osmani kandidat za makedonskog predsjednika


Ali Ahmeti, lider Demokratske unije Albanaca, fotografija iz 2023.
Ali Ahmeti, lider Demokratske unije Albanaca, fotografija iz 2023.

Šef diplomatije Bujar Osmani biće kandidat Demokratske unije za integraciju (DUI), za makedonskog predsjednika, najavio je čelnik te stranke Ali Ahmeti.

U video obraćanju iz sjedišta stranke u Maloj Rečici 22. februara, Ahmeti je pozvao građane na ujedinjenje na najvažnijem referendumu u ovom trenutku, a to je, kako je rekao, "NE za Rusiju, DA za Evropu".

U međuvremenu, izvjesno je da će sadašnji predsjednik države Stevo Pendarovski i zastupnica Gordana Siljanovska-Davkova, prema informacijama iz stranaka, biti predsjednički kandidati vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i opozicione VMRO-DPMNE-a na predstojećim izborima.

Na glasačkom listiću pretenduje da se nađe i načelnik skopske opštine Karpoš i lider Građanske opcije za Makedoniju GROM Stevčo Jakimovski, koji je 21. februara i službeno objavio svoju kandidaturu.

Pored ovih imena, prethodno su kandidature objavili i albanski opozicioni blok Evropski savez za promjene, koji stoji iza aktuelnog gradonačelnika Gostivara Arbena Travarija, kao i partija Ljevica, koja će kandidovati profesora Filozofskog fakulteta u Skoplju Biljanu Vankovsku. Nezavisnu kandidaturu najavio je i doktor Velo Markovski.

Prvi krug predsjedničkih izbora će se održati 24. aprila, a drugi 8. maja. Zajedno sa drugim krugom predsjedničkih izbora biće održani i izbori za državni parlament.

Izbore će organizovati tehnička vlada, na čelu sa tehničkim premijerom Talatom Džaferijem, izabrana 28. januara 2024. godine, 100 dana prije izbora.

Prema Izbornom zakonu, rokovi za sprovođenje izbornih aktivnosti teču od dana objavljivanja odluke o raspisivanju izbora u "Službenom glasniku". Nakon objavljivanja odluke, Državna izborna komisija bi se trebala sastati kako bi usvojila rokove, čime će zvanično započeti izborni proces.

Koalicije, kandidatske liste za poslanike i imena nosilaca u šest izbornih jedinica još nisu zvanično poznati. Očekuje se da će ih stranke objaviti tokom marta, dok će kampanja početi početkom aprila.

Ono što je potvrđeno u dosadašnjim izjavama političara u javnosti jeste da će u prvoj izbornoj jedinici, koja pokriva najveći dio Skoplja, biti lideri vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), opozicione VMRO-DPMNE i Ljevice - Dimitar Kovačevski, Hristijan Mickoski i Dimitar Apasiev.

Predsjednik Sjeverne Makedonije i poslanici biraju se na općim, neposrednim i slobodnim izborima, tajnim glasanjem.

Prema Izbornom zakoniku, izbor predsjednika vrši se na teritoriji Sjeverne Makedonije i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Evropi i Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi i Australiji i Aziji, kao jedna izborna jedinica prema većinskom modelu.

U Sobranju Republike Sjeverne Makedonije bira se od 120 do 123 poslanika, od čega se 120 poslanika bira po proporcionalnom modelu, pri čemu je teritorija zemlje podijeljena na šest izbornih jedinica utvrđenih Izbornim zakonikom, a u svakoj se bira 20 poslanika. Tri člana parlamenta biraju se po proporcionalnom modelu u izbornoj jedinici koja pokriva Evropu, Afriku, Sjevernu i Južnu Ameriku, Australiju i Aziju.

Predsjednički izbori će biti sedmi po redu od kada je prvi put izabran šef države na neposrednim izborima 1994. godine.

Parlamentarni izbori biće 11. po redu od 1990. godine.

XS
SM
MD
LG