Dostupni linkovi

Makedonija u danonoćnoj borbi sa posledicama poplava


Selo Stajkovci, nedaleko od Skoplja, 9. Avgust 2016.
Selo Stajkovci, nedaleko od Skoplja, 9. Avgust 2016.

I nekoliko dana nakon poplava u Skoplju i okolini, još uvek se radi na terenu, u pokušaju da se normalizuje život ljudi sa ovog područja. Gradske vlasti informišu da se na terenu radi bez zastoja sa svim vrstama mehanizacije koja je najvećim delom iz javnih i državnih preduzeća širom Makedonije, kao i iz susednih zemalja.

Nedelcho Krstevski iz gradske administracije kaže da je prioritet da u svim naseljima ima električne energije i da je u naselju Sinđelić najteža situacija, jer je ono najveće, pa je podeljeno u 14 regiona.

Vojska na terenu
Vojska na terenu

"U ostalim naseljima gde smo izvukli vodu, puštena je i struja. U naselju Indžikovo ima električne energije svuda, a u ostalim naseljima će se uspostavljati etapno. Voda je kompletno izvučena samo u Indžikovu, a na ostalim mestima se borimo sa blatom", kaže Krstevski.

U ovakvim uslovima sve glasnija su strahovanja od zaraznih oboljenja u poplavljenim područjima. Upućeni kažu da je najveći problem blato, jer ono ne može da se dezinficira. Čak i ako se odstrani, ostaće prašina u kojoj će biti fekalnih bakterija, a svaki dodir sa njom nosi opasnost od zaraza na koži, objasnjava doktor Nikola Panovski.

"Kada bi znali da je celo stanovništvo zdravstveno edukovano, zaraze bi se mogle sprečiti, ali, ne možete svu decu da obučite da ništa ne dodiruju. Onda bi svi morali da nose sa sobom sredstvo za dezinfekciju i alkohol i da njime trljaju ruke, jer nemaju mogućnosti da in peru vodom. Opasnost je najveća kod male dece koja ne razumeju. Trebaju proći meseci da bi bilo sigurno, jer neke od bakterija žive kratko, ali neke opstaju i do tri meseca", kaže Panovski.

Crveni krst, Skoplje
Crveni krst, Skoplje

On dodaje da bi najbolje rešenje bilo da se stanovništvo evakuiše sve dok se temeljno ne očiste i osuše sve kuće. Sunce je najbolji lek i unistava bakterije, ali na vlažnim mestima one opstaju dugo, upozorava Panovski.

Iz gradske administracije su saopštili i da je najavljena avionska dezinsekcija protiv komaraca na poplavljenim područjima odložena za subotu zbog nepovoljnih vremenskih prilika, odnosno snažnog vetra.

U međuvremenu, iz Crvenog Krsta informišu da su do sada podelili 14 hiljada paketa sa hranom i da su sada najpotrebnija higijenska sredstva. Priliv dodatnih donacija ima iz više firmi u Makedoniji, ali i iz inostranstva. Juče je pristigla pomoć iz Kine, kao i ekipe i vozila za spasavanje iz Turske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG