Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Makedoniju upućena 43 vatrogasca spasioca iz Srbije


Selo Stajkovci, kod Skoplja, nakon poplava, avgust 2016, ilustrativna fotografija

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović rekao je da su 43 vatrogasca spasioca upućena u Makedoniju da pomognu stanovništvu posle posplava.

Vatrogasci su upućeni iz Niša, Kragujevca, Beograda, Kruševca, Jagodine, a u skladu sa zahtevom iz Makedonije, kaže Stevanović, upućeno je 30 pumpi i 13 vozila vatrogasno spasilačkih, sa ciljem da crpe vodu iz podruma.

Kako kaže razmere štete su ogromne, oštećeni su putni pravci, kuće, a najteže su ljudski životi koje je odnela poplava.

Vatrogasci spasioci ostaće, nastavlja on, sedam do 10 dana, ali ako bude potrebe i duže jer se situacija prati na dnevnom nivou.

"Izaćićemo u susret ako bude trebalo još da se ostane. Saradnja na terenu je odlučna, tamo su bugarski spasilački timovi", naglasio je Stevanović.

On podseća da nije prvi put da srpski spasioci odlaze na ispomoć u susedne zemlje, te da je takva pomoć upućivana u Grčku, Republiku Srpsku, BiH, Crnu Goru, Sloveniju, ali je pomoć stizala i u Srbiju iz tih zemalja kada je našoj zemlji bilo potrebno.

Srbija je član Evropskog mehanizma za civilnu zaštitu od 2015. godine, podseća Stevanović, te joj je pomoć suisednim zemljama tokom poplava ili požara i obaveza.

XS
SM
MD
LG