Dostupni linkovi

Sobranje dalo saglasnost za pritvor zbog nasilja


Skupština Makedonije prihvatila je zahtev Krivičnog suda za pritvor poslanika opozicione koalicije - pet iz VMRO DPMNE i jednog iz Socijalističke partije zbog nasilja u Parlamentu, čime im je ukinut imunitet.

Osumnjičeni su za krivično delo "terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti", u vezi sa organizovanim upadom u parlament 27. aprila ove godine.

Sobranje: Maskirani napadači dočekani aplauzom demonstranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:32 0:00

Svih 67 prisutnih poslanika na sednici glasalo je za ovu odluku, dok poslanici opozicione VMRO DPMNE nisu prisustvovali glasanju. U saopštenju poslaničke grupe ove partije kaže se da oni "neće učestvovati u današnjoj političkoj farsi, čiji je jedini cilj revanšizam, sejanje mržnje i uništavanje svih onih koji misle različito".

"Želja SDSM-a (Socijaldemokratskog saveza) je da ima apsolutnu i nekontrolisanu vlast u Makedoniji. Glavna i jedina stvar koju SDSM sprovodi je politički revanšizam, progon i hajka. Oni očigledno ne žele da u Makedoniji postoji opozicija, koja bi trebalo da se suprostavlja štetnim politikama. Ovaj politički progon mora da stane", kaže se u saopštenju VMRO DPMNE.

U međuvremenu, Krivični savet odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda u Skoplju prihvatio je žalbe Osnovnog javnog tužilaštva i odredio meru pritvora trojici osumnjičenih za upad u Sobranje, za koje je ranije bio određen kućni pritvor. Juče je određen pritvor za troje ljudi koji su se sami prijavili, a deo su grupe od 36 osumnjičenih za događaje od 27. aprila.

Prethodno je 30 dana pritvora dobilo još 13 ljudi, među kojima i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Mitko Čavkov, koji je 27. aprila rukovodio Operativnim štabom MUP-a.

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da se traga za ostalih devet osoba i da su oni najverovatnije u Makedoniji, dodajući da neki od njih poseduju dvojno državljanstvo. Na današnjoj pres konferenciji Spasovski je konstatovao da je policijska akcija hapšenja svih osumnjičenih izvedena u skladu sa zakonima.

"Prezumpcija nevinosti je najznačajnija. Tvrdim da je čitav ovaj postupak sproveden isključivo na osnovu Zakona o krivičnom postupku i podzakonskim aktima, te standardnim operativnim procedurama koje se odnose na postupanje policijskih službenika u ovakvim slučajevima", rekao je.

Od hapšenja osumnjičenih pristalice VMRO DPMNE svakog dana održavaju proteste pred sudom i Ministarstvom pravde, u znak revolta. Poručuju da aktuelna vlast sprovodi politički progon i da vodi antidržavnu politiku. Iz ove partije najavili su da će do kraja godine blokirati nekoliko raskrsnica u Skoplju svakoga dana u periodu od 15 do 17 sati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG