Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bivši ministar Makedonije štrajkuje glađu u pritvoru


Mitko Čavkov

Bivši ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Čavkov koji je pritvoren zbog povezanosti s nasiljem u Sobranju, počeo je štrajk glađu, javila je danas Televizija Telma.

To su potvrdile zatvorske vlasti i advokati Čavkova kome je skopski krivični sud odredio 30-dnevni pritvor na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal jer je osumnjičen za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka.

Mitko Čavkov je u pritvoru u Skoplju od pre dva dana.

Državno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je u utorak istragu protiv ukupno 36 osoba koje su bile umešane u nasilje nad poslanicima parlamentarne većine u Sobranju Makedonije 27. aprila, među kojima je i Čavkov.

On je tada bio direktor javne bezbednosti i rukovodilac štaba MUP za praćenje protesta pristalica VMRO DPMNE protiv novoformirane parlamentarne većine.

Krivični sud je do sada za 15 osumnjičenih odredio pritvor, a za još šest učesnika nasilja u Sobranju i oko zgrade parlamenta određen je kućni pritvor.

Po navodima policije, 10 osumnjičenih "nije dostupno", a predloženo je oduzimanje imuniteta šest poslanika VMRO DPMNE da bi sud mogao da razmatra zahtev za njihov pritvor.

U nasilju kada su demonstranti, pristalice VMRO DPMNE, 27. aprila upali u Sobranje pošto je parlamentarna većina posle višednevnog ometanja izabrala poslanika DUI Talata Džaferija za predsednika parlamenta, povređeno je više od 100 osoba, među kojima vodeći ljudi tadašnjih opozicionih stranaka SDSM, DUI i Alijanse za Albance.

XS
SM
MD
LG