Dostupni linkovi

Opoziv za predsednika Ivanova?


Podnete dve anonimne prijave u kojima se Ivanov (na fotografiji) tereti zbog toga što nije potpisao Zakon o jezicima i Dogovor iz Prespe.
Podnete dve anonimne prijave u kojima se Ivanov (na fotografiji) tereti zbog toga što nije potpisao Zakon o jezicima i Dogovor iz Prespe.

Eventualni opoziv predsednika Makedonije Đorđa Ivanova neće biti politički manevar, već poruka da niko nije nekažnjiv, kaže politički analitičar Petar Arsovski, nakon što su se u javnosti pojavile informacije da vladajuća većina razmatra tu opciju. On ukazuje na to da postupak traje duže nego što traje ostatak mandata, koji završava narednog proleća.

“Vladajuća većina ne bi dobila na vremenu, niti bilo kakvo olakšanje u procesu ratifikacije dogovora sa Grčkom baš zato što procedura traje veoma dugo, politički je komplicirana, pa ne verujem da će 80 poslanika sebi dozvoliti takvu ekskurziju oko Ivanova. Osim toga i Ustavni sud u ovom trenutku je nepoznata varijabla”, kaže Arsovski.

Ipak, dodaje da je predsednik u nekoliko slučajeva pokazao da se ponaša politički nekorektno i da bi se u javnosti mnogo teže doživela nekažnjivost Ivanova, nego nekažnjivost nekolicine poslanika involviranih u događaje iz Sobranja 27. aprila prošle godine.

“Kao politička poruka čak i ako se ne završi na vreme, je nekakav znak da niko nije iznad Ustava i zakona. U tom smislu, u ovoj konstelaciji kada Ivanov eklatantno odbacuje da podrži evroatlanske integracije Makedonije, to bi bila važna poruka.”

Potpisivanje sporazuma o imenu Makedonije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Bivši sudija Ustavnog suda Trendafil Ivanovski kaže da je predistražni postupak Osnovnog javnog tužilaštva protiv predsednika Ivanova zbog kršenja Ustava, svojevrsno rešenje zbog nemogućnosti da se obezbedi dvotrećinska većina u Sobranju za pokretanje impičhmenta.

“Za kršenje Ustava sledi ustavno- pravna i politička odgovornost, zbog koje se otvara posebni postupak u Sobranju sa dvotrećinskom većinom, a zatim i pred Ustavnim sudom. Ako se utvrdi da postoji takva odgovornost, isto sa dvotrećinskom većinom sudija, tim činom prestaje funkcija predsednika. Svesna da se takva većina ne može obezbediti, država je stavljena u poziciju da traži nekakva rešenja, među kojima je i ovo sa otvaranjem predistražnog postupka u tužilaštvu”, objašnjava Ivanovski.

Osnovno javno tužilaštvo je saopštilo da se proveravaju navodi iz dve anonimne prijave u kojima se Ivanov tereti zbog toga što nije potpisao Zakon o jezicima i Dogovor iz Prespe.

U slučaju izgasavanja impičmenta, do izbora novog predsednika države nadležnosti bi preuzeo prvi čovek Sobranja Talat Džaferi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG