Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zaev: Ivanov mora dodijeliti mandat


Zoran Zaev, lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) izjavio je večeras na konferenciji za novinare u Skoplju da je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov ‘saučesnik VMRODPMNEi bivšeg premijera Nikole Gruevskog’.

Zaev je ovo rekao nakon što je kasno poslijepodne makedonski predsjednik saopštio da neće dodijeliti mandat za sastav vlade lideru SDSM-a.

“Neću dozvoliti nikome da se igra zarad ličnih političkih i kriminalnih ciljeva”, poručio je Zaev.

On je rekao da ‘Gruevski tone, ali da neće dozvoliti da potone i Makedonija’.

“Apelujemo na građane da ne podliježu nikakvim provokacijama, treba da ostanemo smireni”, kazao je Zaev.

Prema njegovim riječima, predsjednik Makedonije mora povući odluku i dodijeliti mandat onima koji su obezbijedili parlamentarnu većinu.

“ Ivanov ne smije da negira volju građana pretočenu u 67 mandata i time kočiti zakonske procese u Makedoniji”, rekao je Zaev.

Na novinarsko pitanje koji su mu sljedeći koraci, Zaev je odgovorio:

“ Moramo mudro razmisliti o sljedećim koracima”.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je u srijedu poslijepodne da neće dati mandat Zoranu Zaevu, lideru Socijaldemokratskog saveza (SDSM).

Kao razlog je naveo da neće dati mandat nikome ko prihvata tuđe platforme i koji su protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije.

“Neću odstupiti od tog stava”, izjavio je Ivanov.

On se obratio i međunarodnoj zajednici i zatražio od njih da osude i odbace ovu, kako je rekao, platformu strane države, dodajući da su ovo ozbiljni trenuci za državu i da svako mnora da se ponaša odgovorno.

Zaev je u ponedjeljak predao potpise 67 poslanika predsjedniku države, od koga je zatražio mandat za formiranje nove Vlade.

Ova partija ima 49 poslanika, a svoju podršku su dali i Demokratska unija za integraciju (DUI) sa deset poslanika i još dve koalicije i partije Albanaca sa osam potpisa.

Neposredno poslije izbora u Makedoniji 11. decembra Ivanov je odmah dao mandat bivšem premijeru i lideru VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom za sastav nove vlade, ali njegovi pregovori sa vodećom albanskom partijom DUI su propali.

Nakon toga Ivanov je rekao da će drugi mandat dati stranci koja prikupi najmanje 61 potpis podrške u parlamentu koji broji 120 poslanika.

XS
SM
MD
LG