Dostupni linkovi

Komunalne teme za lokalne izbore u Makedoniji


Zagađenje vazduha u Skoplju 2014. godine, ilustrativna fotografija
Zagađenje vazduha u Skoplju 2014. godine, ilustrativna fotografija

Izborna kampanja je ušla u drugu polovinu, a partije nastavljaju sa svojim aktivnostima i kontaktima sa glasačima, svakodnevnim mitinzima i skupovima. Među partijskim repertoarima mogu se čuti razne teme, od nacionalnih, debate o migrantima, obećanja o infrastrukturnim projektima, ekologiji, do 150 hiljada novih radnih mesta i boljem životnom standardu.

Dosadašnji gradonačelnici izlaze sa podacima o urađenom, ali vešto izbegavaju da odgovore šta od obećanog nisu ostvarili.

Kandidati za lokalnu vlast najčešće govore o komunalnim temama, a “krupna” pitanja ostaju za partijske lidere.

Utisak iz prve polovine kampanje je da se premijer i lider socijaldemokrata Zoran Zaev više osvrće na lokalne teme, dok lider opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski govori o pitanjima koja su uobičajena za parlamentarne izbore.

Gruevski kritikuje vlasti da su donele pomračenje i obećava da će njegova partija doneti “novu eru”. Na mitinzima se hvali urađenim dok je bio na vlasti i kritikuje dogovor o dobrosusedstvu sa Bugarskom, strategiju o migrantima, ekonomsku politiku, a obećava investicije i razvoj.

“Ovi izbori, osim što su izuzetno važni zbog izbora novih gradonačelnika i savetnika, važni su i sa šireg aspekta. Građani će istovremeno davati svoj glas i mišljenje o nekim drugim stvarima. O onome što mi nazivamo pomračenje u Makedoniji, kao i o svakodnevnoj demonstraciji sile i nasilja od strane vlasti”, rekao je Gruevski.

Ovo nisu obični izbori: Zoran Zaev
Ovo nisu obični izbori: Zoran Zaev

Premijer Zaev, sa druge strane, “čuva leđa” njegovih kandidata, želeći da pokaže da i Vlada stoji iza njihovih obećanja. Takođe naglašava veliki značaj ovih izbora:

“Ovo nisu obični lokalni izbori na kojima se glasa samo o gradonačelniku i savetu opštine, ovi izbori određuju budućnost Makedonije. Na ovim izborima odlučujemo da li će Makedonija nastaviti da se razvija i reformiše u prosperitetnu i srećnu zemlju sa mnogo prijatelja ili će ostati sirota, izolirana i podeljena. Dileme ne treba biti.”

U prvom delu kampanje po mnogima je iznenađujuće to što se veliki deo obećanja odnosi na ekologiju, čisti vazduh, naročito u onim gradovima koji godinama imaju problem sa zagađenjem.

Kao i ranije, retki su direktni dueli kandidata iz najvećih partija. U većini slučajeva oni gostuju u medijima koji se smatraju bliski njihovoj političkoj opciji.

Analitičari očekuju da se u drugom delu kampanje zaoštri retorika.

Šesti lokalni izbori u Makedoniji se održavaju 15. oktobra, u 80 opština i Gradu Skoplju.

Drugi krug je zakazan za 29. oktobar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG