Dostupni linkovi

Makedonija: Glavna bitka između socijaldemokrata i VMRO-DPMNE


Na šestim lokalnim izborima u Makedoniji koji se održavaju u nedelju, oko milion i 800 hiljada glasača bira gradonačelnike i opštinske savete u 80 lokalnih samouprava i u Gradu Skoplju. U toj trci učestvuje 19 partija i koalicija, kao i 64 grupa birača.

Različita su očekivanja o tome ko će osvojiti najviše glasova, ali svi se slažu da će se glavna bitka voditi između koalicija na čelu sa vladajućim Socijaldemokratskim savezom premijera Zorana Zaeva i opozicione VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Svi su saglasni i da je veoma bitno u kakvoj atmosferi će se odvijati ovi izbori, s obzirom na političke tenzije koje su prethodile njihovom raspisivanju. Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, više od pet hiljada domaćih posmatrača nadgleda tok glasanja, a od inostranih misija, najbrojnija je ona iz OEBS-a/ODIHR, koja je sastavljena od oko 200 posmatrača i oko 150 prevodilaca.

Međunarodni predstavnici u Makedoniji prethodnih dana su saopštili svoja očekivanja. Iz ambasade SAD u Skoplju kažu da su izbori važni za budućnost Makedonije kao prosperitetne i stabilne demokratije, kompletno integrisane u evroatlantske institucije.

Ambasador Evropske unije Samuel Žbogar je pozvao političke lidere i članove partija da sprovedu izbore bez zastrašivanja i nasilja. On ističe da računa da će državne institucije i građansko društvo ispuniti svoj deo odgovornosti za održavanje demokratskih, slobodnih i fer izbora.

Inače, u subotu su glasali bolesni i nemoćni građani, zatvorenici i raseljena lica. Drugi krug je zakazan za 29. oktobar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG