Dostupni linkovi

Na pomolu promena izbornih rezultata u Makedoniji?


Eksperti smatraju da će ovo preglasavanje otvoriti nove opcije, kao što su novi rezultati, promene u broju mandata partija, još dublja kriza
Eksperti smatraju da će ovo preglasavanje otvoriti nove opcije, kao što su novi rezultati, promene u broju mandata partija, još dublja kriza

Novi postizborni razvoj događaja u Makedoniji mogao bi dovesti i do drugačijih izbornih rezultata, promene u broju mandata partija i još dublje krize, a teško do stabilne vlasti.

Upravni sud u Makedoniji je većinom glasova uvažio tužbu Socijaldemokratskog saveza (SDSM) na odluku Državne izborne komisije (DIK) o glasanju na prevremenim parlamentarnim izborima 11. decembra i poništio glasanje na biračkom mestu u opštini Tearce u šestoj izbornoj jedinici.

U presudi je navedeno da je Komisija donela nezakonito rešenje o prigovoru SDSM-a, jer je jedan član Komisije napustio sednicu pre glasanja, te da je stoga tužba SDSM-a uvažena. Sud je konstatovao i da u izbornom materijalu na glasačkom mestu u opštini Tearce nedostaje jedan obrazac.

VMRO DPMNE je reagovala na ovakvu odluku Suda, ocenjujući da su sudije koje su glasale o uvažavanju tužbe SDSM-a donele protivpravnu odluku, vođenu političkim motivima.

Član rukovodstva ove partije i vicepremijer Nikola Todorov istakao je da oni ostaju pri stavovima iz Proglasa kojeg je pročitao lider Nikola Gruevski u subotu, prema kojem VMRO DPMNE neće učestvovati u eventualnom preglasavanju i neće priznati rezultate.

Reagovao je i SDSM, navodeći da su građani 11. decembra izglasali promene, bolji život, veće plate, vraćanje para kod građana i pravdu za sve.

"Preko 600.000 ljudi izjasnilo se da u politici više nema mesta za Gruevskog, kriminalce i krađu izbora. Demokratski procesi su započeti i nema vraćanja", kaže se u saopštenju SDSM-a.

Procene su da bi preglasavanje moglo da donese promene u rezultatu sa prošlonedeljnih izbora, na kojim je, prema prvim podacima Državne izborne komisije, VMRO DPMNE osvojila 51 poslaničko mesto, SDSM 49, a partije Albanaca ukupno 20.

Eksperti smatraju da bi to moglo izazvati još dublju krizu, a najmanje za očekivati je da će se dobiti nova stabilna vlada.

Analitičar Alajdin Demiri tvrdi da je ovo dugo pripreman scenario VMRO DPMNE i to, kako je rekao, "od vremena kada su počeli da ne poštuju Specijalno javno tužilaštvo, koje je jedan od organa van njihove kontrole i da poštuju samo organe koje su oni postavili".

"I sada prihvataju samo ono što njima odgovara", prokomentarisao je Demiri.

Ipak, politikolog Mitko Gadžovski očekuje da kriza do koje bi došlo neće trajati dugo.

"Moguće je da VMRO DPMNE izađe na ulice, ali ipak ponovo uz pomoć međunarodne zajednice, iako su imali veoma oštre napade na neke ambasadore. Mislim da će sesti za sto i dogovoriti neko rešenje koje bi značilo izlaz iz krize", ocenjuje Gadžovski.

Inače, Sud je preostale tri tužbe Socijaldemokrata vezane za izbore odbacio, te prihvatio tužbu vladajuće VMRO DPMNE i poništio odluku Državne izborne komisije o preglasavanju na jednom biračkom mestu u Gostivaru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG