Dostupni linkovi

Makedonija: Gruevski optužio strane ambasade za pritisak na DIK


Sa jednogn od protesta VMRO-DPMNE
Sa jednogn od protesta VMRO-DPMNE

“Ukoliko Upravni sud pod pritiskom iz inostranstva potvrdi nezakonite odluke Državne izborne komisije, VMRO-DPMNE neće učestvovati u ponovnom glasanju, neće priznati rezultate i neće dozvoliti “aboliciranom kriminalcu” Zoranu Zaevu da formira vladu falsifikovanjem volje građana”.

Ovo je deo proglasa koji je usvojio Izvršni komitet VMRO-DPMNE, a pročitao ga je lider partije Nikola Gruevski okupljenim građanima ispred Državne izborne komisije, pre donošenja njene odluke o poslednjem prigovoru SDSM-a o prevremenim parlamentarnim izborima održanim prošle nedelje.

“Mora prestati mešanje nekih stranih ambasadora u unutrašnje poslove Makedonije”, dodao je Gruevski. VMRO DPMNE, istakao je on, neće održavati sastanke sa drugim partijama ako na njima učestvuju prestavnici drugih država i neće prihvatiti nestandardna rešenja kojih nema u drugim evropskim zemljama. VMRO DPMNE neće dozvoliti kantonizaciju i redefinisanje države i boriče se za, kako je rekao, “desorošoizaciju” Makedonije.

Posle toga, Državna izborna komisija je odbacila i poslednji prigovor Socijaldemokratskog saveza, pa se sednica završila takio što je usvojen jedan usvojen prigovor partije Albanaca Besa. Naknadno će biti odlučeno da li će biti ponovnog glasanja na jednom glasačkom mestu gde je utvrđeno da je umesto jedne građanke glasao neko drugi.

Upravni sud ima 48 sati da odluči o žalbama partija, a konačni rezultati treba da budu objavljeni 21. decembra.

XS
SM
MD
LG