Dostupni linkovi

Rastu tenzije nakon sporazuma Skoplja i Atine


Opozicija se buni i u Makedoniji i u Grčkoj (Foto: protesti u Skoplju)
Opozicija se buni i u Makedoniji i u Grčkoj (Foto: protesti u Skoplju)

Sadržaj sporazuma o rešavanju spora sa Grčkom je poznat javnosti. Nezvanično, najverovatnije u subotu, biće potpisan u Maloj Prespi, pograničnom mestu sa grčke strane Prespanskog jezera. Nakon toga, sporazum treba da bude ratifikovan u makedonskom parlamentu. U međuvremenu, u Skoplju protesti protiv sporazuma sa Grčkom.

Oko sporazuma sa Grčkom nema velikih iznenađenja. Ime Republika Severna Makedonija za sveobuhvatnu upotrebu (erga omnes), jezik ostaje makedonski, nacionalnost Makedonac, a u pasošima i ličnim dokumentima pod nacionalnost biće napisano "makedonska/građanin Republike Severna Makedonija". U članu 7 piše da "obe strane razumeju da se termini Makedonija i makedonski odnose na različiti istorijski kontekst i kulturno nasleđe".

U međuvremenu, premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras zajedno sa ministrima Nikolom Dimitrovim i Nikosom Koѕijasom, se pripremaju da najverovatnije u subotu posete Malu Prespu i tamo na grčkoj teritoriji potpišu sporazum. Kancelarija Evropske unije u Skoplju ne potvrđuje informacije da će evrokomesar Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federika Mogerini prisustvovati potpisivanju. Nezvanično, očekuje se da tamo bude i posrednik Ujedinjenih nacija o sporu sa imenom Metju Nimic.

I dok na prvi pogled sve izgleda da teče "kao po loju", opozicija se buni i u Makedoniji i u Grčkoj.

Lider grčke opozicione desnice Kirijakos Micotakis najavio je u četvrtak da će podneti predlog o izglasavanju nepoverenja vladi premijera Aleksisa Ciprasa, kako bi se blokirao sporazum s makedonskim vlastima o promeni imena. Micotakis je u parlamentu rekao da će predlog o glasanju o nepoverenju Vladi biti podnesen u četvrtak tokom dana. Ciprasova vladajuća desno-leva koalicija ima 154 mesta u parlamentu koji broji 300 poslanika. Ovaj zahtev za izglasavanje nepoverenja prvi je od kako je Cipras preuzeo vlast 2015. godine.

Takođe, Grci se navodno spremaju da zbog sporazuma protestuju u Maloj Prespi. U Skoplju, s druge strane, protesti su već počeli u sredu uveče i ima najava da će ih biti i dalje. Organizatori, preko socijalnih mreža, su organizacija nazvana (Hristijansko) Kršćansko bratstvo i razne druge navijačke grupe fudbalskih klubova. Oni Zaeva i njegovu vladu nazivaju izdajnicima dok od presednika Ivanova traže da izdrži i da ne potpisuje sporazum.

Protesti u Skoplju zbog imena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

O tome šta je pozitivno, a šta negativno u vezi sporazuma sa Grčkom, profesor Fakulteta za bezbednost Nikola Dujovski za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Ako ga pogledamo iz ugla integrisanja Republike Makedonije u NATO i Evropsku uniju, što je i glavni duh sporazuma, onda to je i jedini razlog zašto smo ga prihvatili. Znači, sporazum u celini ne može biti negativan za Makedoniju."

Ako sve bude teklo kako je predviđeno, u toku juna sporazum treba da ratifikuje Parlament Makedonije, ali bi odluka predsednika Đorđa Ivanova da ne potpiše sporazum mogla usporiti proces. Nakon ratifikacije u Parlamentu Makedonije, Atina treba da pošalje dopis u NATO i EU u kome će pisati da potiče integraciju "Severne Makedonije" u NATO i početak pregovora za članstvo u EU, ali pod uslovom da bude završena ustavna promena u Makedoniji.

Drugim rečima, integracija u NATO i otvaranje pregovora sa Unijom je moguće samo nakon promene makedonskog Ustava. Na Samitu EU 25. i 26. juna i Samitu NATO-a 11. jula Makedonija bi trebala dobiti pozitivnu preporuku i poziv za članstvo u NATO pod uslovom da napravi ustavnu reviziju koja je, s druge strane, je moguća samo nakon referenduma o sporazumu Grčke i Makedonije ove jeseni.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG