Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rastu tenzije nakon sporazuma Skoplja i Atine


Opozicija se buni i u Makedoniji i u Grčkoj (Foto: protesti u Skoplju)

Sadržaj sporazuma o rešavanju spora sa Grčkom je poznat javnosti. Nezvanično, najverovatnije u subotu, biće potpisan u Maloj Prespi, pograničnom mestu sa grčke strane Prespanskog jezera. Nakon toga, sporazum treba da bude ratifikovan u makedonskom parlamentu. U međuvremenu, u Skoplju protesti protiv sporazuma sa Grčkom.

Oko sporazuma sa Grčkom nema velikih iznenađenja. Ime Republika Severna Makedonija za sveobuhvatnu upotrebu (erga omnes), jezik ostaje makedonski, nacionalnost Makedonac, a u pasošima i ličnim dokumentima pod nacionalnost biće napisano "makedonska/građanin Republike Severna Makedonija". U članu 7 piše da "obe strane razumeju da se termini Makedonija i makedonski odnose na različiti istorijski kontekst i kulturno nasleđe".

U međuvremenu, premijeri Makedonije i Grčke Zoran Zaev i Aleksis Cipras zajedno sa ministrima Nikolom Dimitrovim i Nikosom Koѕijasom, se pripremaju da najverovatnije u subotu posete Malu Prespu i tamo na grčkoj teritoriji potpišu sporazum. Kancelarija Evropske unije u Skoplju ne potvrđuje informacije da će evrokomesar Johanes Han i visoka predstavnica za spoljne poslove Federika Mogerini prisustvovati potpisivanju. Nezvanično, očekuje se da tamo bude i posrednik Ujedinjenih nacija o sporu sa imenom Metju Nimic.

I dok na prvi pogled sve izgleda da teče "kao po loju", opozicija se buni i u Makedoniji i u Grčkoj.

Lider grčke opozicione desnice Kirijakos Micotakis najavio je u četvrtak da će podneti predlog o izglasavanju nepoverenja vladi premijera Aleksisa Ciprasa, kako bi se blokirao sporazum s makedonskim vlastima o promeni imena. Micotakis je u parlamentu rekao da će predlog o glasanju o nepoverenju Vladi biti podnesen u četvrtak tokom dana. Ciprasova vladajuća desno-leva koalicija ima 154 mesta u parlamentu koji broji 300 poslanika. Ovaj zahtev za izglasavanje nepoverenja prvi je od kako je Cipras preuzeo vlast 2015. godine.

Takođe, Grci se navodno spremaju da zbog sporazuma protestuju u Maloj Prespi. U Skoplju, s druge strane, protesti su već počeli u sredu uveče i ima najava da će ih biti i dalje. Organizatori, preko socijalnih mreža, su organizacija nazvana (Hristijansko) Kršćansko bratstvo i razne druge navijačke grupe fudbalskih klubova. Oni Zaeva i njegovu vladu nazivaju izdajnicima dok od presednika Ivanova traže da izdrži i da ne potpisuje sporazum.

Protesti u Skoplju zbog imena
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

O tome šta je pozitivno, a šta negativno u vezi sporazuma sa Grčkom, profesor Fakulteta za bezbednost Nikola Dujovski za Radio Slobodna Evropa kaže:

"Ako ga pogledamo iz ugla integrisanja Republike Makedonije u NATO i Evropsku uniju, što je i glavni duh sporazuma, onda to je i jedini razlog zašto smo ga prihvatili. Znači, sporazum u celini ne može biti negativan za Makedoniju."

Ako sve bude teklo kako je predviđeno, u toku juna sporazum treba da ratifikuje Parlament Makedonije, ali bi odluka predsednika Đorđa Ivanova da ne potpiše sporazum mogla usporiti proces. Nakon ratifikacije u Parlamentu Makedonije, Atina treba da pošalje dopis u NATO i EU u kome će pisati da potiče integraciju "Severne Makedonije" u NATO i početak pregovora za članstvo u EU, ali pod uslovom da bude završena ustavna promena u Makedoniji.

Drugim rečima, integracija u NATO i otvaranje pregovora sa Unijom je moguće samo nakon promene makedonskog Ustava. Na Samitu EU 25. i 26. juna i Samitu NATO-a 11. jula Makedonija bi trebala dobiti pozitivnu preporuku i poziv za članstvo u NATO pod uslovom da napravi ustavnu reviziju koja je, s druge strane, je moguća samo nakon referenduma o sporazumu Grčke i Makedonije ove jeseni.

  • 16x9 Image

    Zoran Kuka

    Šef programa za Makedoniju, Radija Slobodna Evropa. Karijeru počeo kao novinar Makedonskog radija, TV A1, TV Telma. Radio kao dopisnik RTV BiH, zagrebačkog Radija 101, te ljubljanskog Studentskog radija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG