Dostupni linkovi

Zaev: Referendum za drugu makedonsku nezavisnost


Zoran Zaev u obraćanju evroparlamentarcima, Brisel
Zoran Zaev u obraćanju evroparlamentarcima, Brisel

Premijer Makedonije Zoran Zaev ocenio je u obraćanju evroposlanicima u četvrtak u Strazburu da je predstojeći referendum u zemlji, u stvari, drugo izjašnjavanje o državnosti.

"Referendum 30. septembra je mnogo veći od referendum za podršku sporazumu iz Prespe. To je referendum za jedinstvo. Referendum za našu drugu nezavisnost. Referendum sa istorijskom dimenzijom", poručio je makedonski premijer.

Zoran Zaev se obratio evroposlanicima na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta. Kako je objasnio predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, Zaev je pozvan da govori pred evroposlanicima uoči veoma važnog referenduma u Makedoniji koji će biti održan 30. septembra.

Šef Vlade Makedonije je ocenio da je makedonski narod na istorijskoj raskrsnici i ima pred sobom "najbolju šansu koja se pojavljuje samo jednom".

Zaev je naveo da je ubeđen da će građani glasanjem izraziti podršku sporazumu sa Grčkom, jer je to "karta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u".

Stoltenberg uručio Zaevu pozivnicu za NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Prema ocenama makedonskog premijera, dogovor sa Grčkom, kojim je rešen višegodišnji spor oko imena, može služiti "kao primer i inspiracija" za rešavanje svih bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu.

Zaev je naglasio da zvanično Skoplje snažno podržava pronalaženje održivih rešenja, zasnovanih na evropskim vrednostima i međunarodnom pravu koje će trajno stabilizovati region i pripremiti ga za evrointegraciju.

Predsednik makedonske Vlade je takođe uputio poruku Evropskoj uniji da i ona treba da odradi svoj deo posla. Poručio je da konsolidacija Evropske unije može i treba da se odvija paralelno sa evropskom konsolidacijom Balkana.

"Evropska integracija Balkana je geostrateška investicija za stabilnu, jaku i jedinstvenu Evropu, zasnovanu na zajedničkim vrednostima i standardima", naglasio je Zaev u Evropskom parlamentu.

Stoltenberg u Skopju: 'Izađite na referendum'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Makedonski premijer će se ovog popodneva u Skoplju sastati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Fredericom Mogherini.

U Skoplju je takođe Wess Mitchel, pomoćnik američkog državnog sekretara.

Makedonsku prestonicu posećuju visoki evropski i svetski zvaničnici uoči predstojećeg referenduma 30. septembra, kada građani treba da se izjasne oko sporazuma sa Grčkom koji je rešio 27. godišnji spor oko imena.

Sporazum o imenu Makedonije: "Pomeranje planina"
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:41 0:00

Rešenje spora oko imena je za Makedoniju ključni uslov za prijem u NATO i početak pristupnog procesa sa Evropskom unijom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG