Dostupni linkovi

Mičel: SAD očekuju uspešan referendum u Makedoniji


Ves Mičel

Sjedinjene Američke Države očekuju uspešan referendum o imenu Makedonije i primeni Dogovora sa Grčkom, radi zaokruživanja procesa učlanjenja u NATO i EU, ponovio je danas u Skoplju visoki funkcioner Stejt departmenta Ves Mičel.

Mičel je na sastanku sa šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimitrovim istakao snažnu podršku SAD punopravnom članstvu Makedonije u NATO i EU. Pomoćnik državnog sekretara SAD je "pozdravio napore Makedonije na tom putu, posebno konstruktivnu politiku sa susedima, kao i postizanje rešenja za spor oko imena sa Grčkom", navodi se u saopštenju makedonskog ministarstva spoljnih poslova.

Nikola Dimitrov je u razgovoru sa Mičelom potencirao važnost podrške SAD u severnoatlantskim integracijama Makedonije i saradnju dve zemlje zasnovanu na strateškom partnerstvu. "Naše zasluženo članstvo u Alijansi značajno će doprineti gradjenju prosperiteta i bezbednijoj Makedoniji, što će biti od značaja i za ceo region", rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, prenosi Beta.

Ves Mičel će se posle podne sresti sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, a planirani su i sastanci sa i predstavnicima parlamentarnih partija i poslovne zajednice, sa kojima će, kako je najavljeno razmeniti mišljenje i naglasiti podršku za priključivanje Makedonije "zapadnoj porodici".

XS
SM
MD
LG