Dostupni linkovi

VMRO DPMNE ostaje na vlasti, opozicija i OEBS upozoravaju na nepravilnosti


Nikola Gruevski, premijer
Nikola Gruevski, premijer
Vladajuća VMRO DPMNE proglasila je pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, kao i njihovog kandidata Gjorga Ivanova na predsedničkim izborima. S druge strane, opozicioni Socijaldemokratski savez (SDSM) je doneo odluku da ne priznaje izborni proces, zbog, kako je rekao lider Zoran Zaev, velike krađe glasova na ovim izborima.
Državna izborna komisija je objavila da je dosadašnji predsednik Ivanov osvojio 55,25 posto glasova, a kandidat opozicije Stevo Pendarovski 41,17 procenata. Na parlamentarnim izborima VMRO DPMNE je osvojio 42 posto, odnosno 61 poslaničko mesto od ukupno 123, a SDSM oko 25 procenata, ili 34 poslanika.

Lider VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski je rekao da su izbori bili fer i demokratski, a da je najveći pobednik Makedonija.

“Ovo je ogromna, snažna, moćna pobeda. Ovo je nedvosmisleno poverenje i jasno izražena volja građana Makedonije. Žalim što zbog ličnog interesa, potcenjujući volju naroda, predsednik i rukovodstvo SDSM-a su odlučili da rade na direktnu štetu Makedonije, u korist onih koji joj ne žele dobro.”

Lider socijaldemokrata Zoran Zaev je rekao da su gradjani Makedonije prevareni, a da je izborni proces sproveden necivilizovano i da je uzurpirano ustavno pravo gradjana. On traži hitno formiranje tehničke vlade koja bi omogućila sprovođenje normalnih i fer predsedničkih i parlamentarnih izbora.

“Tražimo i moraju se organizovati izbori na kojima će narod vratiti kontrolu u svojim rukama i izabraće vlast po vlastitoj volji i ubedjenju, bez pritisaka, bez ucena, bez kupovanja glasača. Bez fer izbora nema demokratije. Bez demokratije nema prosperitetne Makedonije“, rekao je lider socijaldemokrata. On je informisao da će u toku narednih dana organi i tela Socijaldemokratskog saveza i svih opozicionih partija doneti odluke o budućim koracima i da su sve varijante otvorene.

Kod partija Albanaca, do sada vladajuća Demokratska unija za integraciju je osvojila 13,5 posto, ili 19 poslanika, a opoziciona Demokratska partija Albanaca oko šest procenata, odnosno sedam mesta u Sobranju.

Za praćenje jučerašnjeg glasanja bilo je akreditovano preko 10 hiljada domaćih i 600 stranih posmatrača.

Misija OEBS-a, ODIHR je u ponedeljak izašla sa ocenom o tome kako se odvijao izborni proces.

“U predizbornom periodu nisu ispunjene važne obaveze ka OEBS-u, uključujući odvojenost države i partije, obezbedjivanje ravnopravnih uslova za nadmetanje, neutralnost medija, tačnost biračkog spiska, mogućnost za pritužbe i ispravljanje nepravilnosti, preko delotvorne procedure. Sve je ovo, nažalost, zasenilo izborni dan, koji je ispunio obavezu i bio je u urednoj i mirnoj atmosferi”, rekao je šef misije Gert Arens.

Kao sto su saopštile nevladine organizacije MOST i Civil, njihovi posmatrači su registrovali brojne nepravilnosti u toku glasanja. Najčešći su problemi sa biračkim spiskom, nezakonito ponašanje članova biračkih odbora, porodično i grupno glasanje, partijski aktivizam i pokušaji za potkup glasača, kao i kršenje izborne tišine.
XS
SM
MD
LG