Dostupni linkovi

Amandmani o promeni imena Makedonije dostavljeni Sobranju


Zaev u obraćanju Komitetu za ustavna pitanja Sobranja, oktobar 2018

U narednih šezdesetak dana u Sobranju će se odvijati proces promene Ustava sa četiri amandmana koje je Vlada danas dostavila parlamentu.

U amandmane su ugrađene obaveze koje proizilaze iz Dogovora iz Prespe sa Grčkom. Dodatno je unet i Ohridski okvirni dogovor za koji, kao i za odluke ASNOM-a (Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije), Vlada predlaže da bude deo preambule Ustava. Deo oko ASNOM-a se menja onim što je navedeno u proglasu ASNOM-a, a ne u njegovim odukama.

"Deo ASNOM-a se osvrće na proglas umesto na odluke, jer bi to moglo izazvati određene probleme u budućnosti, pošto se u delu odluka ASNOM-a kaže 'Makedonci iz Grčke i Bugarske, ujedinite se'. A to nije prijateljstvo", rekao je premijer Zoran Zaev.

On je dodao da su amandmani pripremljeni u konsultacijama sa osam člana nove poslaničke grupe koja je proizašla iz opozicije, ali i sa drugim poslanicima.

Pre izjave Zaeva, nezavisna poslanica Elizabeta Kancheska Milevska, ministrica kulture u bivšoj vladi koju je vodila opoziciona stranka VMRO DPMNE, rekla je da su prihvaćeni amandmani koje su predložili nezavisni poslanici. Ona i još sedam poslanika opozicije su u Sobranju nedavno glasali "za" potrebu od promene Ustava, nakon čega su bili izbačeni iz VMRO DPMNE.

Vlada je objavila tekstove amandmana, od kojih se prvi odnosi na promenu reči "Republika Makedonija" rečima "Republika Severna Makedonija" u celom tekstu Ustava. Drugi amandman se odnosi na odluke i proglas ASNOM-a, a treći predviđa da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država. U četvrtom amandmanu se navodi da Republika štiti, garantuje i neguje kulturno nasleđe makedonskog naroda, kao i pripadnike koji žive u inostranstvu.

Procedura u parlamentu može trajati oko dva meseca. O svakom amandmanu se vodi rasprava najviše tri dana, a u komisijama se glasa o svakom pojedinačno.

Kao što je rekao premijer Zaev, poslanici u toku rasprave mogu predlagati amandmane na vladine amandmane, ali ne i nove. Ako prođu glasanje u parlamentarnim komisijama, tekstovi amandmana idu na javnu raspravu, čije trajanje određuje Sobranje. Posle toga predlagač dostavlja Sobranju tekst amandmana i izveštaj sa javne diskusije i zatim oni ulaze ponovo u parlamentarnu debatu. Na kraju se glasanje odvija na plenarnoj sednici parlamenta i za promenu Ustava je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 80 glasova od 120 poslanika koliko čini Sobranje.

Dogovor iz Prespe, koji su u junu potpisali ministri spoljnih poslova Makedonije i Grčke, stupa na snagu kada obe zemlje prođu unutrašnju proceduru usvajanja ovog dokumenta.

  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj informativnih emisija. Od 2002. šef dopisništva RSE u Skoplju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG