Dostupni linkovi

U Španiji 30 oboljelih od majmunskih boginja, slučajevi povezani sa saunom


Arhivska fotografija: širenje majmunskih boginja u Kongu
Arhivska fotografija: širenje majmunskih boginja u Kongu

U Španiji su registrovana 23 nova slučaja majmunskih boginja, uglavnom u regiji Madrida gdje je većina novih slučajeva zaraze povezana sa širenjem u sauni.

Ovim je ukupan broj u Španiji sada je dosegao 30, dok su 23 potvrđena slučaja sada identificirana u susjednom Portugalu, gdje je u petak otkriveno devet novih slučajeva.

Vlasti Madrida rade na praćenju slučajeva koji uglavnom potiču iz jedne epidemije u sauni, rekao je u petak regionalni zdravstveni načelnik Enrique Ruiz Escudero.

"Odjel za javno zdravstvo će provesti još detaljniju analizu... kako bi kontrolirao zarazu, prekinuo lance prijenosa i pokušao što je više moguće ublažiti prijenos ovog virusa", rekao je.

Još 18 sumnjivih slučajeva pod istragom je u Španiji, 15 u regiji Madrida, dva na Kanarskim otocima i jedan u Andaluziji, navode zdravstvene vlasti.

U Evropi je sada prijavljeno više od 100 slučajeva virusne infekcije uobičajenije u zapadnoj i centralnoj Africi.

To je obično blaga infekcija, sa simptomima koji uključuju temperaturu, glavobolje i karakterističan osip sa kvrgama.

Dvadeset slučajeva otkriveno je u Britaniji, gdje vlasti nude vakcinu protiv velikih boginja zdravstvenim radnicima i drugima koji su možda bili izloženi.

Britanska zdravstvena sigurnosna agencija saopćila je da je značajan udio nedavnih slučajeva u Britaniji i Evropi zabilježen kod homoseksualaca i biseksualnih muškaraca.

Španija vrši procjenu različitih terapija, poput antivirusnih lijekova i vakcina, ali zasad svi slučajevi imaju blage simptome i stoga nije bilo potrebno specifičnoliječenje, izjavila je u petak španjolska ministrica zdravstva Carolina Darias.

Portugalski slučajevi i dalje su pod kliničkim praćenjem, ali nijedan slučaj nije hospitaliziran jer su svi stabilni.

Kako navode iz Svjetske zdravstvene organizacije majmunske boginje zabilježene su u najmanje osam zemalja Evrope: Belgija, Francuska, Njemačka, Italija, Portugal, Španija, Švedska i Velika Britanija.

Izvan zemalja u kojima je poznato da su majmunske boginje endemske, nedavni slični slučajevi također su prijavljeni u Australiji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Majmunske boginje su rijetka virusna infekcija, koja se može širiti s osobe na osobu, a uzrokuje je virus majmunskih boginja.

Od 1970. slučajevi majmunskih boginja prijavljeni su u 11 afričkih zemalja. Nigerija je imala veliku epidemiju od 2017. godine, a do sada je ove godine bilo 46 sumnjivih slučajeva, od kojih je 15 u međuvremenu potvrđeno, podaci su WHO-a.

Prvi evropski slučaj potvrđen je 7. maja kod pojedinca koji se vratio u Englesku iz Nigerije.

Mnogi slučajevi nisu povezani sa putovanjem u Afriku. Kao rezultat toga, uzrok ove epidemije je nejasan, iako su zdravstvene vlasti rekle da potencijalno postoji određeni stupanj širenja u zajednici.

Izvor: Reuters, WHO

XS
SM
MD
LG