Dostupni linkovi

Slučajevi majmunskih boginja u Evropi, SAD-u, Kanadi i Australiji


Majmunske boginje
Majmunske boginje

Slučajevi majmunskih boginja se istražuju u nekoliko evropskih zemljama, kao i u SAD-u, Kanadi i Australiji, prema navodima zdravstvenih vlasti i izvještajima lokalnih medija.

Posljednji novi slučajevi su zabilježeni u Francuskoj, Italiji, Švedskoj i Australiji. Potom su potvrđeni slučajevi u SAD-u, Španiji i Portugalu, a istražuje se i 13 sumnjivih smrti u Kanadi.

Majmunske boginje su česte za udaljene dijelove centralne i zapadne Afrike, a svi slučajevi bolesti van kontinenta povezuju se sa putovanjem u ovo područje.

U pitanju je rijetka virusna infekcija koja je obično blaga i od koje se većina ljudi oporavi kroz nekoliko sedmica. Virus se ne širi lako među ljudima i, kako navode iz Nacionalne zdravstvene službe Engleske, rizik za širu javnost je vrlo nizak.

Zaraza se obično klinički manifestuje groznicom, osipom i otečenim limfnim čvorovima i može dovesti do niza medicinskih komplikacija, ističe Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Mujmunske boginje obično se prenose na ljude bliskim kontaktom sa zaraženom osobom, životinjom ili materijalom kontaminiranim virusom.

Iako u Evropi nije odobrena vakcina protiv majmunskih boginja, vlasti Španije su navodno već kupile hiljade doza kako bi suzbile epidemiju, prenosi španski list El Pais.

Majmunske boginje su isti član porodice kao i male boginje. Manje su zarazne od malih boginja i uzrokuju manje slučajeva teške bolesti.

XS
SM
MD
LG