Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Majke Srebrenice najavljuju tužbu protiv Carle del Ponte


Majke Srebrenice na prosvjedima u Tuzli, 11. maj 2010. Foto: Maja Nikolić
Već 15 godina majke Srebrenice upozoravaju da pravda za genocid u Srebrenici još uvijek nije zadovoljena i da žele da odgovorni što prije dođu pred lice pravde.

Za taj minimum pravde kao šamar dobile su oslobađajuću presudu Milošu Stuparu bivšem komandant 2. odreda Specijalne policije iz Šekovića.

„Mi smo ogorčene i ovo je strašno što se događa. On je osuđen na 40 godina zatvora i to mu je skunuto. Razočarane smo u sve sudove i u Haagu i u BiH. Za nas izgleda pravde nema“, kazala je Hajra Čatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice“.

Carla Del Ponte
Majke Srebrenice uskoro će pokrenuti tužbu protiv Carle del Ponte jer je smatraju odgovornom za uništenje dokumenata o genocidu u Srebrenici.

„Mi smo već prikupile nekoliko tisuća potpisa. Mi smo imali razgovor s glavnim haškim tužiteljem kojemu smo rekle zašto želimo podići tužbu. On kaže da je ona to uradila da se neko ne bi zarazio. To su priče za malu djecu. Godinama ljudi rade u identifikacijskom centru i nikada se niko nije zarazio“, dodala je Hajra Čatić.

Majke su rekle da je prema dosadašnjim procesima vođenim u Haagu, tamošnji sud uvijek bio na strani odgovornih za genocid u Srebrenici. Postavlja se pitanje koliko bi onda pravosuđe bilo nepristrasno kada je Carla del Ponte u pitanju.

Dževad Bektašević, predsjednik Udruženja porodica žrtava rata Vlasenica kaže da opravdanost tužbe je sasvim jasna.

„Carla del Ponte je potpisala sa Srbijom određeni sporazum vezan za preuzimanje određenih dokumenata koji su korišteni samo radi informacija, a koji se nisu mogli koristiti u procesu tužbe BiH protiv Srbije. Ona je naredila i dala suglasnost za uništenje određenih identifikacijskih dokumenata i dokaza. Sve to stavlja jednu veliku mrlju i govori koliko je odgovorna“, kaže Bektašević.

Majke Srebrenice na prosjevedima u Tuzli, 11. maj 2010. Foto: Maja Nikolić
Majke su na prosvjedima u Tuzli ponovno bile ljute i ogorčene.

„Ja ću 11. 7. ove godine u Srebrenici ukopati dva sina i muža. Kako se osjećam, nikako. Još gledam Karadžića svaki dan kako laže.“

Majkama se u mirnoj šetnji Tuzlom pridružilo stotinjak učenika srednjih škola iz Italije koji su pobijedili na takmičenju iz oblasti ljudskih prava i kojima je, kao nagrada za njihov uspjeh, organizirano putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

Cilj putovanja je upoznavanje kulture, prirodnog i povijesnog naslijeđa BiH, kao i aktualne društvene i političke situacije, sa posebnim interesiranjem na uvjete života mlade generacije.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG