Dostupni linkovi

Majke Srebrenice traže istragu protiv Dodika zbog negiranja genocida


Potočari kod Srebrenice, 11. jula 2011. godine
Potočari kod Srebrenice, 11. jula 2011. godine

Pozivamo nadležne institucije Federacije BiH i kantona, Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva u Federaciji BiH da hitno pokrenu istragu protiv Milorada Dodika, primjenjujući Krivični zakon Federacije BiH koji se odnosi na izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Ovo se navodi u zahtjevu nevladine organizacije "Majke enklave Srebrenica i Žepa", 22. februara, dan nakon što je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik negirao genocid u Srebrenici.

One dodaju kako Tužilaštvo BiH nije podiglo ni jednu optužnicu za negiranje genocida.

"Zašto institucije BiH ne primjenjuju i pravno ignoriraju 'Inckov zakon' je pitanje za visokog predstavnika, VSTV i disciplinskog tužioca, te predstavnike međunarodnih zajednica koji su odgovorni za reformu pravosuđa BiH", dodaje se u zahtjevu.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krajem jula 2021. godine nametnuo je Zakon o zabrani negiranja genocida.

Prema tom zakonu negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo je od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Šta je rekao Dodik?

"Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj", rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. februara.

Dodik je govorio o Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik donio 21. februara Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava može preusmjeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

Snage Vojske Republike Srpske (VRS) su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini.

Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Za genocid i zločine u Srebrenici, koji se dogodio nakon što je Vojska Republike Srpske zauzela ovu zaštićenu UN zonu, polovinom jula 1995.godine, do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora. Pred Haškim sudom, ali i domaćim sudovima ovi zločini su okarakterisani kao genocid, i to kao jedini na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do sada su ukopane 6.701 žrtva genocida počinjenog u julu 1995. godine, dok je na drugim lokacijama, a prema željama porodica žrtava, ukopano još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Reakcija i probosanske koalicije

Stranke probosanske koalicije "Trojka", Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP), Narod i pravda i "Naša stranka", pozvali su 21. februara, također, nadležne organe u BiH da procesuiraju predsjednika entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika zbog negiranja genocida u Srebrenici.

"Pozivamo nadležne organe da se u ovom i svim sličnim slučajevima strogo pridržavaju zakona i da bez izuzetka procesuiraju ovakva djela. Genocid u Srebrenici je historijska i pravna činjenica i njegovo negiranje je čin destabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini", navedeno je u saopćenju ove tri stranke.

Dodika su pozvali da se posveti rješavanju nagomilanih životnih pitanja stanovnika RS-a.

Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) zajedno je s "Trojkom" i Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ) u vladajućoj koaliciji na nivou Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG