Dostupni linkovi

Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici


Predsednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u Beogradu, 24. novembra 2022.
Predsednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u Beogradu, 24. novembra 2022.

Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj, rekao je Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta, na konferenciji za novinare u Banjaluci 21. februara.

Dodik je kazao da su "o tome govorili čak i neki državnici u regionu, ali se stalno pokušava na nasilan način zadržati ta vrsta priče".

Kako tvrdi Dodik, tim stručnjaka i najvećih autoriteta je utvrdio da nije bilo genocida.

Prozvao je i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

"Onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u Drugom svjetskom ratu da nama ovdje određuje šta je vrijednost u tom pogledu, da on nešto interveniše. To nije u Republici Srpskoj, jesu Potočari u Srpskoj, ali institucionalno i funkcionalno odgovaraju institucijama BiH", rekao je Dodik.

Dodik je govorio o Srebrenici, nakon što je visoki predstavnik donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji daje mogućnost da se višak doniranih sredstava za ukope i nišane žrtava može preusmjeriti u druge potrebe funkcionisanja tog centra.

On tvrdi da je ta odluka nelegitimna i nelegalna, te da "visoki predstavnik u BiH ne postoji".

Istakao je da ta odluka Republici Srpskoj ništa ne znači i da neće biti objavljena u Službenom glasniku.

Dodik je i ranije negirao genocid u Srebrenici, tvrdeći da je tamo bio zločin, te da se "politička kvalifikacija genocida ne može upotrebiti za ono što se tamo desilo".

Snage Vojske RS u Srebrenici i okolini ovog mjesta na istoku Bosne i Hercegovine ubile su 8.372 muškaraca i dječaka nesrpske nacionalnosti. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, protjerano je više od 25.000 žena, djece i starih.

Za genocid i zločine u Srebrenici do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora. Pred Haškim sudom, ali i domaćim sudovima ovi zločini su okarakterisani kao genocid, i to kao jedini na prostoru bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih.

Na drugim lokacijama ukopano je 237 osoba. Još se traga za više od 1.000 nestalih.

Bivši visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko (Inzko), koristeći Bonska ovlaščenja, nametnuo je u julu 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

XS
SM
MD
LG