Dostupni linkovi

Maja Nikolić u Kučić Kuli kod Zvornika


Reporterka RSE Maja Nikolić posjetila je Kučić Kulu nadomak Zvornika - odakle je Nerdin Ibrić koji je u napadu na policijsku stanicu u ponedjeljak uveče ubio policajca Dragana Đurića, a u razmjeni vatre sa policajcima i sam smrtno stradao - gdje je razgovarala je sa Ibrićevim srodnicima.

Rifat Ramić je izjavio za RSE da je Nerdin bio dobar mladić.

"Zaveli su ga, ko zna šta su mu pričali pripadnici vehabijskog pokreta, koristili su njegovu traumu zbog gubitka oca, da ga svrstaju u svoje redove. I mene je pozivao da idem, a ja sam mu govorio - nemoj da ti neko okreće glavu, misli svojom glavom. Ali, ništa. Zvao je mene da idemo na obred, petkom, na džumu, tamo. Nisam htio da idem. Kažem: Mani te budalaštine. Vi samo pričate o tome. I majka ga je molila, ali nije slušao", priča Rifat dodajući da je siguran da se ništa ne bi dogodilo da nije išao u Dubicu, kod Kalesije, u vehabijsku zajednicu.

Nerdin Ibrić je imao godinu dana kada su pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.

RSE u selu Kučić Kula
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG