Dostupni linkovi

Gessen: Ruski nevladin sektor u magarećoj klupi


Maša Gessen
Maša Gessen
Nedavno su sve organizacije koje dobijaju novac iz inostranstva bile obavezne da se registruju kao “strani agenti”. Sada se od njih traži da zaposle službenike koji će garantovati primjenu zakona o “stranim agentima”. Kako to izgleda u stvarnom životu, za Balkanski servis govori Maša Gessen, direktorica Radija Sloboda za Rusiju, novinarka i autor knjige o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, “Čovjek bez lica”.

RSE: U utorak je inspekcija pretresla Amnesty International u Moskvi, prije toga stotine drugih NVO su bile pod istragom. Šta je cilj tih akcija? Zašto se nevladinom sektoru gleda u “svaku dlaku”?

Gessen: Svaki slučaj je drugačiji. U neke NVO dolazi samo finansijska inspekcija u pratnji nekog iz Tužilaštva, traže dokumenta koja im mogu pomoći da tu određenu organizaciju predstave kao “stranog agenta” (da bi se po novom zakonu ta organizacija registrovala kao “strani agent”). Na drugim mjestima NVO moraju dokazati da imaju adekvatnu protivpožarnu zaštitu, da se pridržavaju standarda u vezi sa zdravstvenim osiguranjem ili da imaju ispravne klima uređaje. Danas je u Sankt Petersburgu Ministarstvo za vanredne situacije pregledalo sistem grijanja u jednoj NVO. Naravno, najviše javne pažnje privlači činjenica da je inspekcija došla u Amnesty International, jer oni nisu ni registrovani kao ruska organizacija, već su samo ruski ogranak međunarodne organizacije i prema tome ne potpadaju pod zakon o “stranim agentima”. Cilj ovih akcija (vlasti) je da paralizuje rad nevladinog sektora.

RSE: Državna televizija je često u pratnji inspekcije?

Gessen: To nije državna televizija. NTV je bivša nezavisna mreža koju finansira “Gazprom” i koja se pretvorila u glavni propagandni TV kanal. Veoma važno sredstvo u gušenju anti-vladinih protesta i za diskvalifikaciju opozicije. Oni dolaze ili zajedno sa inspekcijom ili 15 minuta kasnije.

RSE: Kako će to utjecati na rad nevladinih organizacija? Da li se ljudi boje da rade u tim organizacijama? Da li su obeshrabreni?

Gessen: Ovakva kampanja i smišljena je da taj posao učini nemogućim. Svaka NVO koja je pod istragom je paralizovana dok traje istraga. Pogledajte šta se dogodilo sa nekada respektabilnom medijskom kućom Internews. Njihov glavni izvor finansiranja bila je USAID čiji je rad u međuvremenu onemogućen u Rusiji. Kasnije je Internews finansirao Mihail Hodorkovski koji je sada u zatvoru. Internews je prije devet godina bio pod istragom. Njihovi kompjuteri su bili konfiskovani. Iako njihov rad nije formalno zabranjen, oni nisu mogli funkcionisati. To isto se upravo događa cijelom nevladinom sektoru. Tek sada se vidi cilj “zakona o stranim agentima”. Vlast se nije zaustavila na tome da traži da svaka organizacija koja ima izvore finansiranja izvan Rusije mora da se registruje kao “strani agent” i da u svakom javnom nastupu uvijek u prvoj rečenici kaže da nastupa kao “strani agent”. Od njih se traži da stvore dodatnu administraciju u svakoj od tih organizacija koja će garantovati primjenu novog zakona.

RSE: Šta može bit naredni korak? Šta očekujete u budućnosti?

Gessen: Nevladin sektor preći će u ilegalu. Te organizacije jednostavno neće moći da opstanu na sadašnji način. Naredni talas inspekcije zahvatiće medije. Posebno će biti na udaru internet. U Rusiji do sada nije bilo nikakvih zakona koji regulišu web portale. Pod lupom će se naći alternativni mediji i socijalne mreže.

RSE: Kako vidite u tome ulogu RSE u Rusiji?

Gessen: Ovaj Radio je sada potrebniji nego prije dvije sedmice. Iz dana u dan smanjuje se broj medija koji izvještavaju o inspekciji nevladinog sektora. Na posljednjem takvom dogadjaju pored novinara RSE bilo je nekoliko stranih dopisnika. Domaćih medija nije bilo. RSE je potrebniji nego bilo kada u prošlosti.
XS
SM
MD
LG