Dostupni linkovi

Poslanica Srpske napredne stranke izvređala glumca Milana Marića


Milan Marić na protestu "Srbija protiv nasilja" (9. jun 2023. godine)
Milan Marić na protestu "Srbija protiv nasilja" (9. jun 2023. godine)

Poslanica i funkcionerka vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Sandra Božić uputila je teške uvrede na račun glumca Milana Marića koji je bio jedan od govornika na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" u Beogradu.

Božić, koja je i potpredsednica Skupštine Srbije, na Tviteru je napisala da je Marić "antisrpsko đubre" i "promoter teze da su Srbi genocidni narod".

Ona je uz tu objavu podelila i video snimak u kome glumac interpretira jedno od svedočenja na suđenju generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu kaznu za genocid u Srebrenici.

Snimak je nastao 2020. godine kao deo projekta iza koga stoji Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove pri Ujedinjenim nacijama.

Vlasti u Srbiji ne priznaju da se u Srebrenici dogodio genocid, već insistiraju da je reč o strašnom zločinu.

Milan Marić je bio jedan od govornika na šestom protestu "Srbija protiv nasilja" 9. juna u Beogradu.

Tom prilikom je, između ostalog, rekao da želi da Srbija bude "zemlja tolerancije, empatije i pravde, a ne nasilja, mržnje i straha".

Milan Marić je jedan od mnogih glumaca koji su prethodnih dana bili na meti političara iz vlasti zbog podrške masovnim demonstracijama "Srbija protiv nasilja", u kojima se traži odgovornost vlasti nakon dve masovne pucnjave u kojima je život izgubilo 18 ljudi početkom maja.

Predstavnici vlasti poručivali su im da "idu u neku drugu državu" ako im se ne sviđa vlast, a pojedini poslanici SNS-a su u Narodnoj skupštini objavljivali navodne honorare koje su glumci dobijali igrajući u serijama koje snima državna kompanija Telekom.

Premijerka Srbije i funkcionerka Srpske napredne stranke Ana Brnabić izjavila je 6. juna da su uvrede izrečene na račun glumaca bile "greška".

XS
SM
MD
LG