Dostupni linkovi

Iranske snage sigurnosti sukobile se s demonstrantima


Žene na protestima pale svoje hidžabe i šišaju kosu u znak podrške porodici Mahse Amini. Iran, 27. septembar 2022.
Žene na protestima pale svoje hidžabe i šišaju kosu u znak podrške porodici Mahse Amini. Iran, 27. septembar 2022.

Iranska policija za suzbijanje demonstracija i snage sigurnosti sukobili su se u utorak s demonstrantima u desetinama gradova, objavili su državni mediji i društvene mreže.

Protesti su izbili zbog smrti Mahse Amini, (22) koju je uhapsila policija za moral 13. septembra zbog “neprikladnog” nošenja hidžaba.

Umrla je tri dana kasnije, a očevici njenog hapšenja i porodica tvrde da je pretučena, što vlasti negiraju.

Uprkos rastućem broju poginulih i žestokom obračunu u kome su snage sigurnosti koristile suzavac, palice i, u nekim slučajevima, bojevu municiju, video snimci objavljeni na društvenim mrežama prikazuju demonstrante koji pozivaju na svrgavanje islamskog establišmenta.

Organizacija za ljudska prava Amnesty International objavila je na Twitteru da su iranske snage sigurnosti odgovorile na proteste "nezakonitom silom, uključujući korištenje bojeve municije, ptičje sačme i drugih metalnih kuglica, ubivši desetine ljudi i ranivši stotine drugih".

Državni mediji su demonstrante označili kao "licemjere, izgrednike, nasilnike i pobunjenike", dok je državna televizija navela da se policija sukobila sa "izgrednicima" u nekim gradovima i ispalila suzavac kako bi ih rastjerala.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama iz unutrašnjosti Irana vide se demonstranti kako uzvikuju "Žena, život, sloboda", dok su žene palile svoje velove i šišale kosu.

Video snimci na Tviteru prikazuju demonstrante kako uzvikuju "Smrt diktatoru", što se odnosi na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija.

Državni mediji su također izvijestili o hapšenju aktivistice za ženska prava Faezeh Hashemi Rafsanjani, kćerke bivšeg iranskog predsjednika i osnivača Islamske Republike, zbog "poticanja nereda" u Teheranu.

Kako bi demonstrantima otežali objavljivanje postova na društvenim mrežama, vlasti su ograničile pristup internetu u nekoliko provincija, prema opservatoriji za blokade interneta NetBlocks i izvorima u Iranu.

U utorak je glasnogovornik Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvao iranske klerikalne vladare da "u potpunosti poštuju pravo na slobodu mišljenja, izražavanja, mirnog okupljanja i udruživanja".

U saopćenju, glasnogovornik Ravina Shamdasani je rekao da izvještaji pokazuju da je "stotine uhapšeno, uključujući borce za ljudska prava, advokate, aktiviste civilnog društva i najmanje 18 novinara".

Zvaničnici su rekli da je 41 osoba, uključujući pripadnike policije i provladine milicije, poginula tokom protesta. Međutim, iranske grupe za ljudska prava izvijestile su o većem broju žrtava.

Stotine osoba su uhapšene.

Iransko pravosuđe uspostavilo je specijalne sudove za suđenje "izgrednicima", javljaju državni mediji.

Studenti na nekoliko univerziteta odbili su da učestvuju u nastavi u znak protesta zbog hapšenja studenata i nasilnih susreta sa snagama sigurnosti na univerzitetima.

Smrt Mahse Amini izazvala je široku međunarodnu osudu, dok je Iran za nemire okrivio "nasilnike" povezane sa "stranim neprijateljima". Teheran je optužio Sjedinjene Države i neke evropske zemlje da koriste nemire kako bi pokušali destabilizirati Islamsku Republiku.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG