Dostupni linkovi

Smjena vojnih dužnosnika veliki korak za Egipat


U.K. -- Maha Azzam, a fellow at London's Chatham House think tank, undated
U.K. -- Maha Azzam, a fellow at London's Chatham House think tank, undated
Abubakar Siddique (prevela Ena Stevanović)

Odlukom da smijeni dva ključna vojna dužnosnika, predsjednik Egipta Mohamed Morsi je još jednom kročio na nepoznati terirorij.

Maha Azam, suradnik u londonskom institutu Chatham House, govori o posljedicama ovog poteza i predviđa šta bi se slijedeće moglo dogoditi.

RSE: Kako tumačite odluku egipatskog predsjednika Mohameda Morsija da smijeni dvojicu ključnih vojnih dužnosnika, maršala Mohameda Huseina Tantavija i načelnika štaba oružanih snaga Sami Annana?

Azam: Smatram da je to veliki potez protiv uloge vojske u politici Egipta. Taj potez odražava zloupotrebu moći od strane Morsija protiv dvije ključne ličnosti Vrhovnog vijeća oružanih snaga koje je imalo vrlo važnu ulogu u prijelaznom razdoblju nakon pada svrgnutog predsjednika Hosni Mubaraka. Ta odluka je sprovedena mnogo prije nego što su mnogi očekivali.

RSE: S obzirom na njenu važnu ulogu u državnoj politici, smatrate li da će egipatska vojska prihvatiti odluku?

Azam: Moramo shvatiti da u političkom smislu vojska nužno ne predstavlja jedan blok i da smjene dolaze od onih koji su na najvišim pozicijama u vojsci. U vojsci možda postoje i oni koji su osjećali da je njihova ustanova ugrožena tijekom ovog prijelaznog razdoblja zbog rastuće nepopularnosti generala Tantavija i Vrhovnog vijeća oružanih snaga općenito. Stoga je smjena ova dva dužnosnika nešto što bi podržali mnogi u vojci, ali i u političkoj areni.

RSE: Kako su političke partije, posebno sekularne i liberalne, reagirale na ove smjene?

Azam: To je nešto što ih u određenom smislu dovodi u dilemu jer su se sekularne i političke sile željele riješiti Tanavija i vladajućeg vojnog vijeća i približiti Egipat civilnom društvu. Stoga će oni u mnogo čemu pozdraviti smjenu Tanavija, ali s druge strane zabrinuti su Morsijevom zloupotrebom moći i njegovom rastućom popularnosti u društvu zbog ovih poteza.

RSE: Prema vašoj procjeni, koliko su ove smjene povezane sa situacijom na Sinajskom poluotoku na kojem rastu tenzije nakon nedavne vojne operacije koja je uslijedila nakon ubojstava egipatskih graničara 5.augusta?

Azam: Možemo samo nagađati, ali čini se da su ubojstva egipatskih graničara ojačala predsjednika Morsija, u smislu da je bio pod pritiskom da brzo reagira. Stoga oni koji nisu uspjeli zaštititi Sinaj na neki način moraju odstupiti. Dakle, situacija se morala brzo riješiti i on je to iskoristio u političkom smislu.

RSE: Koje je vaše mišljenje o tome što je predsjednik Morsi imenovao reformistu i bivšeg sudca Mahmuda Mekija za potpredsjednika?

Azam: Predsjednik Morsi želi održati određeni stupanj konsenzusa i kontinuiteta. On vrlo vješto radi sa različitim političkim akterima. Izbor raznolikih funkcionera, posebno nakon smjene ovih ključnih generala, odražava taj proces uspostavljanja određenog konsenzusa i opreznog igranja igre u smislu izbra potpredsjednika i ministra odbrane.

RSE: Jedan aspekt političke krize u Egiptu je i pomalo zajedljiv odnos između predsjednika Morsija i Vrhovnog suda. Šta mislite kuda vodi takav odnos?

Azam: Slijedeći potez predsjednika Morsija, u smislu reformi, će se odnositi na sudstvo. No to je nešto što mora biti odigrano vrlo, vrlo vješto. On mora biti siguran da ne ugrozi sudstvo kao instituciju. Međutim, mnogi u pravosuđu su odigrali političku ulogu. I to će se u konačnici morati promijeniti.

RSE: Iz svega ovoga se čini da je Egipat u političkom smislu neistraženo područje, šta mislite kao će se situacija razvijati u narednom periodu?

Azam: Slažem se da je neistraženo, ali je u velikoj mjeri i dio istog procesa demokratizacije. Ono što možemo zaključiti iz nedavnih zbivanja jeste da imamo predsjednika koji je spreman da bude asertivan. Moramo vidjeti do koje mjere on može postići konsenzus i do koje mjere može uspjeti u tome da ponovo uspostavi parlament, što će ujedno biti provjera njegove moći i učvrstiti će proces demokratizacije u Egiptu.
XS
SM
MD
LG