Dostupni linkovi

Stranački lideri pesimistični oko Madridske deklaracije


Zgrada institucija BiH - Ilustrativna fotografija
Zgrada institucija BiH - Ilustrativna fotografija

Uoči dolaska zamjenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga sa ministrom vanjskih poslova Španije Miguelom Angelom Moratinosom u Sarajevo, lideri bh. političkih stranaka ponovili su od ranije poznate stavove da nema pomaka u promjenama Ustava u izbornoj godini, te da će i Madridska dekleracija, kao i Aprilski paket i Butmirski proces, biti samo jedan u nizu propalih pokušaja da se suprotstavljeni stavovi približe.


Stajnberg i Moratinos planirali su posjetu Bosni i Hercegovini u okviru španske inicijative za potpisivanje deklaracije o pokretanju ustavnih reformi. Uoči sastanka sa Stajnbergom i Moratinosom bh. lideri nisu promijenili ranije izrečene stavove. Srpski političari ocjenjuju da se Madridskom deklaracijom od RS traže preveliki ustupci, a bošnjački lideri smatraju da ona ne nudi dovoljno za jačanje države. I jedni i drugi slažu se u jednom - da u izbornoj godini nije vrijeme za ozbiljne razgovore o ustavnim promjenama.


Milorad Dodik ponovio je danas da on nije zainteresovan za suštinske promjene Ustava ni prije ni poslije izbora:


„Mislim da napori koji se ulažu od strane Španije su već zavidni imajući u vodu različite interese ovdje. Naravno da je veoma problematično da sadašnji lideri preuzimaju obaveze za lidere poslije izbora. Kakva će konfiguracija biti poslije izbora vidjećemo, ali svakako to treba dati u ruke novim vlastima kakve god one budu, a ne sada praviti određene vrste pritisaka.“

Sulejman Tihić

Sulejman Tihić, lider SDA, kaže da je pesimista da bi se u izbornoj godini mogao otvoriti proces značajnijih ustavnih promjena napominjući da su odbijanjem Aprilskog paketa i Butmirskog procesa bh. političari (prvenstveno Stranka za BiH i SNSD) pokazali da nisu dorasli kompromisu, zbog čega je međunarodna zajednica u posljednje vrijeme zauzela pasivan stav prema BiH:


„Odgovornost za ovakvo stanje i za buduće stanje snose oni koji su odbili dvije konkretne ponude Aprilskog paketa i Butmirskog paketa. Ova deklaracija po svom obimu, sadržaju ije daleko ispod rješenja Aprilskog i Butmirskog paketa. Mislim da je bolje nešto ne počinjati, gajiti neke lažne iluzije, nade građana i onda pružati priliku opet onim radikalnim elementima, politikama isključivosti koji će govoriti da neće nikakve promjene ili pak da pristaju na kozmetičke promjene i drugi koji će postavljati maksimalističke zahtjeve.“


I Rusija očekuje učešće u odlukama o budućnosti BiH

Stajnberg i Moratinos sastali su se sa članovima Predsjedništva, ali susret je bio zatvoren za javnost. Haris Silajdžić, lider Stranke za BiH, prije susreta rekao je da će ovaj sastanak biti važan za procjenu da li je BiH spremna za NATO, a Ustav će, prema raspoloženju drugih stranaka, biti u drugom planu:


„Očekujem prije svega da SAD daju zeleno svjetlo za MAP, za naše napredovanje prema NATO-u. Oni sada odlučuju o tome.“

Dragan Cović, Foto: Midhat Poturović

Poznato je da Dodik za odbijanje rješenja koja bi značila uspostavu funkcionalnije države ima podršku Rusije. Ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko za RSE je izjavio kako i Rusija očekuje da učestvuje u procesu donošenja odluka o budućnosti BiH zajedno sa članicama EU i Amerikom, ali da je njena podrška u skladu sa njenim strateškim ciljevima:


„Mi smo dobili signal da Španija želi da Rusija bude uključena, i ne samo Rusija, ja sam čuo i Turska. Što se tiče najava oko deklaracije, mogu da kažem još jednu stvar koja je važna za Rusiju: mi, imajući svoj odnos prema širenju NATO-a, ne smatramo da širenje NATO-a doprinosi stabilnosti u Evropi. Onda, naravno, mi ne bismo htjeli prisustvo uz podržavanje neke deklaracije koja je usmjerena ili koja pomaže širenju NATO-a.“


Lideri dva HDZ-a vjeruju kako je još uvijek moguće postići dogovor. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović:


„Ako bismo se dogovorili oko te deklaracije, u osnovi to je opredjeljenje da odmah nakon izbora 2010. godine krenemo u ustavne promjene. Ja sam sa SDA dogovarao jedno strateško partnerstvo zadnjih godinu dana. Slično jedno partnerstvo smo dogovarali i sa SNSD-om zadnjih godinu dana. I moguće je da ćemo mi zadnji tjedan četvrtog mjeseca to i potpisati na sastanku u Mostaru.“


Sastanak zamjenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga i ministra vanjskih poslova Španije Miguela Angela Moratinosa sa bh. političkim liderima planiran je za sutra, a očekuje se da će napomenuti vlasti u BiH da ova država ne može u evropske integracije i NATO sa diskriminatornim ustavom i bez dogovora političkih lidera oko važnih pitanja.

Pročitajte i ovo:
Stajnberg i Moratinos započeli balkansku turneju

XS
SM
MD
LG