Dostupni linkovi

Mađarski zid korak ka ideji "tvrđave Evrope"


Migranti kod nelegalnog prelaza između Mađarske i Srbije pored mesta Asotthalom
Migranti kod nelegalnog prelaza između Mađarske i Srbije pored mesta Asotthalom

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je u sredu uveče da je iznenađen i šokiran najavom iz Mađarske da će podići zid duž srpsko-mađarske granice zbog problema migranata, navodeći da rešenje nije u podizanju zidova, posebno zato što Srbija nije kriva za taj problem.

Vučić je za RTS rekao da će o tome razgovarati sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i evropskim zvaničnicima, navodeći da je to pre svega pitanje Evropske unije, jer je Srbija tranzitna zemlja.

"Niko ne može Srbiji ništa da kaže. Za šta je Srbija kriva, za krizu u Siriji, zbog sukoba islamske države, Kurda... Srbija je samo tranzitna zemlja, oni nisu ušli kroz Srbiju, već teritoriju EU, kroz Bugrsku i Grčku", rekao je Vučić.

On je istakao da ne razume najavu podizanja zida i istakao da Srbija neće podizati zidove prema drugima, zatvarati se i "živeti u Aušvicu".

Jovan Komšić, politikolog iz Novog Sda kaže da je ovaj mađarski korak velika proba za Evropu na kojoj se može spotaknuti sama ideja na kojoj počiva zajednica evropskih država.

Jovan Komšić
Jovan Komšić

“Nažalost, to što se dešava u Mađarskoj jeste nešto ekstremniji slučaj, ali nije usamljen, kada je reč o trendovima koji zahvataju populaciju u evropskim državama, koja na krizu odgovara strahovima. Mađarska je izrazitiji primer toga. Ona ima desničarsku koalicionu vladu koja pokušava da socijalne probleme rešava nekom vrstom populizma. U taj deo populizma spada sada i ova ideja ‘tvrđave Evrope’. To nije nova ideja. Vidimo da se Italija i Francuska spore oko broja imigranata koje mogu da prime. Sve u svemu, svedočimo jednom novom fenomenu. Kako će se sve to odraziti na inače nestabilno socijalno-psihološko tlo Srbije, koja će onda biti ‘prvo predsoblje’ ove ‘tvrđave’ – mislim da sami taj problem nećemo moći da rešavamo i da je i to jedan od razloga da sinhronizujemo našu politiku sa politikom EU”, kaže Komšić.

RSE: Šta se sada može događati na teritoriji Srbije, s obzirom na to da će jedan prolaz biti hermetički zatvoren?


Komšić: Povećaće se broj imigranata. Da li će oni krenuti ka Rumuniji ili Bugarskoj – neke procene koje sam čuo govore da to nije rešenje, jer će opet morati proći u Mađarsku. Možda će nešto veći broj ići prema Hrvatskoj. Sve u svemu, izgleda da ćemo biti suočeni sa još jednom dodatnom nevoljom i za te ljude i za čitavu državu, koja će (nevolja) morati da bude rešavana i državnim merama koje će morati neko da finansira, uključujući i Srbiju.

I Mađarska mora imati odgovorniji odnos prema Srbiji i mora ponuditi Srbiji pomoć da bi se koliko-toliko taj problem rešio u korist i jedne i druge države, jer će obe države u ovom slučaju biti gubitnici. Naravno, najveći gubitnici su ovi nesrećnici koji brane elementarno pravo na život.

RSE: Kakvu reakciju Beograda možemo očekivati?


Komšić: Sad se nagoveštava zajednička sednica dveju vlada, koja je inače ranije planirana. To će biti jedna od ključnih tema.

RSE: Kakvu reakciju od Brisela očekujete?


Komšić: Ako Brisel hoće da odbrani ideju Evrope kao superiornijeg socijalno-političkog i istorijskog projekta mira i humanosti, mora imati znatno više sinhronizovanosti u rešavanju ovog problema, a ne da ideja Evrope počinje da puca na ovim temama i relacijama između bogatijih članica Evrope.

RSE: Postoji li opasnost da druge države slede primer Mađarske i da se Evropa zaista opasa zidovima?


Komšić: Ako krenu ti trendovi, plašim se da će zadovoljni biti jedino najkonzervativniji delovi našeg kontinenta, a to su anti-Evropljani i ksenofobi.

XS
SM
MD
LG