Dostupni linkovi

Mađarska najavila zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine


Istovar ukrajinskog žita u rumunskoj luci Konstanca, 21. jun 2022.
Istovar ukrajinskog žita u rumunskoj luci Konstanca, 21. jun 2022.

Mađarska se saglasila s Rumunijom, Slovačkom i Bugarskom da uvedu zabranu uvoza žitarica iz Ukrajine kako bi te zemlje zaštitile svoja tržišta ako Evropska unija ne produži zabranu koja ističe 15. septembra, rekao je mađarski ministar poljoprivrede u sredu, 13. septembra.

Međutim, bugarski premijer Nikolaj Denkov rekao je bugarskoj državnoj novinskoj agenciji pre početka sednice vlade da bi ukidanje zabrane uvoza iz Ukrajine bilo poželjno jer bi smanjilo cene osnovnih namirnica.

"Da budemo jasni – obnavljanje uvoza iz Ukrajine će smanjiti cene osnovnih životnih namirnica, smanjiti inflaciju, što će pomoći ljudima s niskim primanjima, i povećati prihode budžeta od uvoza i izvoza", rekao je Denkov.

Odbor bugarskog parlamenta usvojio je u utorak nacrt odluke da Bugarska ukine zabranu uvoza određenih proizvoda iz Ukrajine posle 15. septembra. Konačna odluka biće doneta na plenarnoj sednici parlamenta.

Ukrajina za svoj izvoz žitarica potpuno zavisi od alternativnih ruta u Evropskoj uniji, nakon što je Rusija u julu izašla iz sporazuma koji je omogućio da se ukrajinske žitarice bezbedno izvoze preko crnomorskih luka.

Kao posledica toga, poljoprivrednici u istočnim članicama Evropske unije – Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj – suočili su se s većom konkurencijom i uskim grlima na svojim tržištima.

Rusija tvrdi da će se vratiti na crnomorski sporazum o žitaricama samo ako se ispune njeni uslovi za izvoz njenih žitarica i đubriva.

Mađarski ministar poljoprivrede Ištvan Nađi (Istvan Nagy) rekao je u postu na Fejsbuku (Facebook) da će se nova zabrana u toj državi pokrivati širi spektar ukrajinskih proizvoda od trenutnih mera.

"Dogovorili smo se sa mojim rumunskim, slovačkim i bugarskim kolegama da ako Brisel ne donese odluku o produženju postojećeg moratorijuma, onda ćemo pojedinačno preduzeti nacionalne mere", rekao je Nađi.

Pored Mađarske, i Poljska je najavila jednostranu zabranu uvoza žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Evropska komisija je u maju najavila "privremene preventivne mere" kojima bi se zabranila prodaja u Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Slovačkoj, dok bi se dozvolio tranzit na tržišta van EU, uglavnom u Afriku.

Evropski komesar za poljoprivredu rekao je u utorak da veruje da bi Evropska komisija trebalo da produži privremenu zabranu uvoza iz Ukrajine u ovih pet država, jer je ta mera pomogla da se poveća izvoz van EU.

Izvor: Reuters

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG