Dostupni linkovi

Brisel predlaže zamrzavanje milijardi evra namenjenih Mađarskoj


 Predlog blokade sredstava dolazi usled neuspeha vlade premijera Viktora Orbana da sprovede kredibilne reforme vladavine prava i borbe protiv korupcije
Predlog blokade sredstava dolazi usled neuspeha vlade premijera Viktora Orbana da sprovede kredibilne reforme vladavine prava i borbe protiv korupcije

Evropska komisija je predložila da milijarde evra sredstava Evropske unije dodeljene Mađarskoj ostanu blokirane zbog neuspeha vlade premijera Viktora Orbana da sprovede kredibilne reforme vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Komisija je u septembru saopštila da bi EU trebalo da zamrzne oko 7,5 milijardi evra redovnog finansiranja Mađarske zbog zabrinutosti zbog demokratskog nazadovanja i mogućeg lošeg upravljanja novcem EU.

Budimpešta je dogovorila 17 mera za borbu protiv korupcije, uključujući stvaranje radne grupe za borbu protiv korupcije i izmene pravila javnih nabavki, ali komisija veruje da nije učinila dovoljno da reši probleme.

"Komisija smatra da, bez obzira na preduzete korake, i dalje postoji rizik za budžet EU s obzirom na to da su korektivne mere koje tek treba da budu ispunjene strukturne i horizontalne prirode", saopšteno je iz EU 30. novembra, prenosi Rojters.

Novac se može zamrznuti prema nedavno usvojenom mehanizmu uslovljavanja koji dozvoljava bloku da preduzme mere za zaštitu svog budžeta. Evropski savet, koji predstavlja zemlje članice, ima rok do 19. decembra da donese odluku na osnovu predloga komisije.

"Danas dajemo našu pozitivnu ocenu sveobuhvatnom planu oporavka i oporavka Mađarske. Što se tiče vladavine prava, Mađarska se obavezala na značajne reforme. Tek kada ove reforme budu sprovedene u potpunosti, pristup fondu EU za oporavak biće otključan", kazao je na konferenciji za novinare u Briselu potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Mađarska desničarska populistička vlada izazvala je antagonizaciju zvaničnika EU svojim uzastopnim kritikama sankcija EU usmerenih na Rusiju zbog njenog rata u Ukrajini. Orban, koji je blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, nastavlja da blokira ključne odluke EU kao što su isplata 18 milijardi evra finansijske pomoći Ukrajini i globalni poreski sporazum.


XS
SM
MD
LG