Dostupni linkovi

Mađarski premijer najavio sporazum o odbrambenoj industriji sa Švedskom


Mađarski premijer Viktor Orban u Budimpešti, 21. decembra 2023.
Mađarski premijer Viktor Orban u Budimpešti, 21. decembra 2023.

Mađarska će potpisati sporazum o odbrambenoj industriji sa Švedskom, rekao je premijer Viktor Orban uoči sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom u Budimpešti 23. februara, dok se Mađarska priprema da konačno ratificira kandidaturu Švedske za NATO.

"Zatvorićemo sva neriješena pitanja i potpisat ćemo sporazum o odbrambenoj industriji, ozbiljan s obzirom na veličinu Mađarske, a također ćemo donijeti neke odluke ili... ciljeve o vojnoj saradnji", rekao je Orban državnom radiju.

Orban i Kristersson održat će konferenciju za novinare 23. februara, dok se očekuje da će mađarski parlament glasanjem u ponedjeljak 26. februara odobriti članstvo Švedske u NATO-u.

Švedska je prije skoro dvije godine podnijela zahtjev za pridruživanje transatlantskom vojnom savezu, potaknuta invazijom Rusije na Ukrajinu.

Mađarska je jedina zemlja NATO-a koja tek treba da ratifikuje članstvo nordijske zemlje, nakon što je Orbanova vladajuća stranka Fides više puta odlagala stavljanje ovog pitanja na glasanje, žaleći se na kritike Švedske prema Mađarskoj zbog njenih standarda vladavine prava.

Fides ima veliku većinu u parlamentu i bio je u mogućnosti da odobri članstvo Švedske u NATO-u u bilo kojem trenutku, s obzirom da je dotični zakon dostavljen poslanicima u ljeto 2022. godine.

Mađarska iznajmljuje borbene avione Gripen koje proizvodi švedski SAAB SAABn.ST prema ugovoru potpisanom 2001. godine.

Kristersson je ranije ove sedmice rekao da Švedska želi dalje produbiti saradnju sa Mađarskom na Gripenu, te da će to pitanje biti na dnevnom redu u petak.

XS
SM
MD
LG