Dostupni linkovi

Orban pozvao švedskog kolegu da razgovaraju o pristupanju Švedske NATO-u


Švedski premijer Ulf Kristersson (lijevo) i mađarski premijer Viktor Orban na samitu lidera Evropske unije u Briselu, Belgija, 29. juna 2023.
Švedski premijer Ulf Kristersson (lijevo) i mađarski premijer Viktor Orban na samitu lidera Evropske unije u Briselu, Belgija, 29. juna 2023.

Premijer Mađarske Viktor Orban u utorak je na mreži X objavio da je pismom pozvao svog švedskog kolegu Ulfa Kristerssona da u Budimpešti razgovaraju o pristupanju Švedske NATO-u.

Mađarska i Turska su jedine članice Alijanse koje još nisu nisu prijem Švedska u NATO.

Za to je potrebno jednoglasno odobrenje svih članica, a više od godinu dana odlaganja Budimpešte i Ankare da to odobre frustrira ostale koji hoće da Alijansu prošire zbog ruskog rata u Ukrajini, piše AP.

Orban je odavno obećao da Mađarska neće posljednja ratifikovati prijem Švedske u Aijansu, ali će je izgleda preduhitriti Turska čiji će parlament, prema pisanju turskih medija, ove sedmice glasati o prijemu Švedske, nakon što je u januaru to već odobrio Spoljnopolitički odbor parlamenta.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je prošle godine odustao od svog protivljenja prijemu Švedske odgovarajući na napore Stokholma da na njegov zahtjev djeluju protiv pristalica kurdskih militanata i drugih grupa u Švedskoj koje Ankara vidi kao prijetnju svojoj bezbjednosti.

Dok Orban kaže da njegova vlada podržava prijem Švedske u Alijansu, on tvrdi da poslanici njegove vladajuće partije Fides nisu uvjereni u to zbog, kako je rekao, "flagrantnih laži" švedskih političara o stanju demokratije u Mađarskoj.

Švedska i Finska su odustale od višedecenijske neutralnosti i tražile prijem u NATO, zabrinute za bezbjednost zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Finska je prošle godine postala 31. članica NATO-a nakon što su Mađarska i Turska kao posljednje dvije države ratifikovale njen zahtjev za to.

Ako se ne sazove vanredna sednica parlamenta Mađarske o tom pitanju, prva prilika kada bi se mogao razmotriti prijem Švedske je redovna sjednica koja se očekuje 26. februara.

XS
SM
MD
LG