Dostupni linkovi

Mađarski zastupnici predlažu smanjenje ovlašćenja Evropskog parlamenta


Mađarski parlament u kojem je 130 zastupnika podržalo prijedlog o smanjenju ovlašćenja Evropskog parlamenta (arhivska fotografija)

Mađarski parlament je dao odobrenje za prijedlog da se ukine Evropski parlament kao izborni tijelo. Ideja je da se zamijeni sa sistemom gdje će nacionalna legislativa bloka od 27 država članica imenovati predstavnika.

Premijer Viktor Orban, desničarski nacionalista partije Fidesz, predložio je ovaj potez koji je podržalo 130 poslanika 19. jula od ukupno 234 mjesta u parlamentu.

Navodi da bi zakonodavce Evropske unije (EU) trebali imenovati nacionalni parlamenti umjesto da ih biraju birači svojih zemalja, kao što je to sada slučaj.

"Evropska demokratija mora biti izvedena iz slijepe ulice u koju ju je doveo Evropski parlament", stoji u rezoluciji. "Evropska unija se mora promijeniti jer je nespremna za izazove našeg vremena."

Osim toga, u rezolucijama se kaže da bi cilj potpunijeg integrisanja članica na evropski način trebalo izbrisati iz ugovora EU-a i da bi evropski "hrišćanski korijeni i kultura" trebali biti kodifikovani u ugovorima kao osnova evropske integracije.

Pedesetak zastupnika u zakonodavnom tijelu usprotivilo se prijedlogu, koji takođe poziva na brisanje cilja "sve bliže unije", koji je zapisan u ugovorima EU.

Očekuje se da će Orban predstaviti prijedlog liderima EU-a tokom narednih mjeseci.

Orban, koji je dominirao mađarskom politikom više od decenije, borio se s Briselom oko niza pitanja od percipiranog demokratskog nazadovanja i nazadovanja prava, do sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, do proširenja i drugih unutrašnjih pitanja EU-a.

Prošle sedmice Europska komisija je saopštila da podnosi Evropskom sudu pravde (ECJ) Mađarsku zbog navodne diskriminacije LGBT osoba, ograničenja slobode medija i cijena benzina koje diskriminišu vozila registrovanau inostranstvu.

Unija je već uslovila odobrenje mađarskih EU fondova za oporavak zakonskim izmjenama koje jačaju antikorupcijske mjere.

Vlada u Budimpešti posljednjih je sedmica zauzela pomirljiviji pristup zahtjevima iz sjedišta EU u Briselu, nastojeći dobiti pristup fondovima dok mađarska valuta doseže rekordno niske razine u odnosu na euro i dolar. Ekonomija zemlje doživljava najveću inflaciju u gotovo 25 godina.

Međutim, rezolucija kojom se želi prenijeti veliki dio zakonodavnih ovlašćenja EU na nacionalne vlade mogla bi antagonizirati dužnosnike EU, dodatno ometajući napore Budimpešte da dobije pristup prijeko potrebnim sredstvima.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG