Dostupni linkovi

Novi gradonačelnik Budimpešte, prvi veliki poraz za Orbana


Kandidat opozicionih stranaka i novi gradonačelnik Budimpešte, Gergely Karacsony
Kandidat opozicionih stranaka i novi gradonačelnik Budimpešte, Gergely Karacsony

Mađarska opozicija postigla je, u nedjelju, svoju najveću pobjedu u posljednjih deset godina pobjedom liberalnog Gergely Karacsonyja na izborima za gradonačelnika Budimpešte.

Četrdesetčetvorogodišnji Karacsony, predstavnik lijevog centra i proevropskih ideja koji je na izborima pobijedio Istvana Tarlosa kojeg, iako nije član, podržava vladajuća stranka Fides, nazvao je ovu pobjedu historijskom.

"Preuzet ćemo grad od 20. stoljeća u 21. stoljeće. Budimpešta će biti zelena i slobodna, vratit ćemo je Evropi", rekao je novi gradonačelnik Budimpešte.

Opoziciona grupa sastoji se od pet ljevičarskih, stranke zelenih i liberala a kako pokazuju preliminarni rezultati, na lokalnim izborima su pored pozicije u Budimpešti ostvarile dobit u 10 od 23 velika mađarska grada.

Zajedništvo opozicije protiv Fidesa

Ovi rezultati neće uticati na moć premijera Viktora Orbana, ojačanog snažnom ekonomijom, protuimigrantskom retorikom i podizanjem plaća. Njegov vladajući Fides i dalje je veoma popularan u ruralnim dijelovima države.

Opći izbori zakazani su tek za 2022. godinu i Orban koji se na vlasti nalazi od 2010. godine, ima ogromnu većinu u parlamentu.

Prema podacima Nacionalne kancelarije za izbore, prenosi Reuters, sa 81,6 posto prebrojanih glasova, Karacsony je osvojio 50,6 posto podrške a Tarlos 44,3 posto.

Mađarski premijer Viktor Orban sa novinarima nakon glasanja na lokalnim izborima
Mađarski premijer Viktor Orban sa novinarima nakon glasanja na lokalnim izborima

Dobar rezultat opozicije pokazao je da taktika izlaska na izbore sa zajedničkim kandidatima donosi uspjeh u borbi protiv Fidesa koji bilježi sedam uzastopnih izbornih pobjeda na parlamentarnim, lokalnim i europskim izborima od 2010. godine.

"Dali smo svima lekciju iz demokratije... Formirano je jedinstvo opozicije koje glasači očekuju odavno i rezultat nam govori da je ovo put kojim treba ići naprijed", rekao je Karacsony svojim pristalicama.

"Promjena u Budimpešti i u drugim većim gradovima je prvi korak ka promjeni Mađarske", rekao je Tarlos 71-godišnjak koji je na poziciji gradonačelnika Budimpešte bio od 2010. godine, tokom priznavanja izbornog poraza.

Opozicione stranke na putu su da osiguraju većinu i u gradskoj skupštini prijestolnice.

"Danas su građani Budimpešte odlučili da je došlo vrijeme za nešto drugo", rekao je Orban na konferenciji za medije.

"Prihvatamo ovu odluku. U interesu zemlje i građana Budimpešte, spremni smo na saradnju", dodao je Orban.

Orban je također naveo kako očekuje pobjedu Fidesa u više od polovice gradova sa više od pet hiljada stanovnika, te da rezultati na razini cijele države pokazuje da je njegov desni savez i dalje najsnažniji u Mađarskoj.

Pored toga, dodao je da će Fides morati nadzirati rezultate izbora i prilagoditi svoju politiku, ali nije ulazio u detalje, piše Reuters.

Jaka opozicija i seks skandal

Pobjede na izborima od 2010. godine dolaze lagano za Fides, no ujedinjena opozicija i seks skandal sa jednim od najpoznatijih gradonačelnika stranke koji je postao poznat javnosti nakon objavljivanja videa sa orgija na jahti na Jadranskom moru, uzdrmali su posljednje dane kampanje pred lokalne izbore.

Seks skandal vidno je razbjesnio Orbanovu stranku čiji su dužnosnici skandal prvenstveno okarakterisali kao privatnu stvar. Konzervativni Fides, koji je od 2015. godine stekao reputaciju na osnovu svojih antiimigrantskih politika, smatra se braniteljem kršćanskih i porodičnim vrijednostima.

Ovo je prvi veliki poraz za Fides još od izbora 2006. godine, piše BBC. Orban je u nedjelju pokušavao utješiti svoje glasače rekavši da je "Fides najveća stranka u Mađarskoj i mi ćemo djelovati u skladu sa tim znanjem".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG