Dostupni linkovi

Nakon sastanka sa Putinom, Macron otputovao u Kijev


Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom zajedničke konferencije za medije u Moskvi 7. februara
Ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Emmanuel Macron tokom zajedničke konferencije za medije u Moskvi 7. februara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je otputovao u Kijev nakon što je dan ranije u Moskvi ponudio Rusiji “konkretne sigurnosne garancije” u nastojanju da razuvjeri Moskvu od invazije na susjednu Ukrajinu, dok je u odgovoru ruski predsjednik Vladimir Putin obećao da će pronaći kompromis.

Macronova posjeta Kijevu dolazi tokom sedmice intenzivne zapadne diplomatije usred nagomilavanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom, što je izazvalo strah da bi uskoro mogli ući u tu zemlju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva “učiniti sve da pronađe kompromise koji bi odgovarali svima”, otvarajući perspektivu deeskalacije napete situacije.

Putin je rekao da bi nekoliko prijedloga koje je Macron predstavio u ponedjeljak mogli formirati osnovu za izlazak iz krize oko Ukrajine.

“Brojne te ideje i prijedlozi mogući su kao osnova za nove korake”, izjavio je Putin nakon više od petosatnih razgovora u Kremlju.

Pročitajte:

On nije pružio nikakve detalje ali je rekao da će dva lidera telefonski razgovarati nakon Macronovog sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Francuski predsjednik izjavio je da je podnio prijedloge “konkretnih sigurnosnih garancija” Putinu.

“Predsjednik Putin me uvjerio u svoju spremnost da se angažuje u tom smislu, kao i u želju da održi stabilnost i teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je Macron.

“Nema sigurnosti za Evropljane ukoliko nema sigurnosti za Rusiju”, naveo je Macron.

Iz francuskog predsjedništva je rečeno da prijedlozi uključuju angažman obje strane da ne poduzimaju nikakvu vojnu akciju, pokretanje novog strateškog dijaloga i napore za oživljavanje mirovnog procesa u Kijevu sa separatistima koje u istočnoj Ukrajini podržava Rusija.

Mogu li sankcije da zaustave Putina?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Uz rastuće tenzije između Moskve i Kijeva kao i saveznika, Macron je prvi najviši zapadni lider koji se sastao sa Putinom od početka krize u decembru.

Putin poriče da se Rusija agresivno ponašala prema Ukrajini ili Zapadu, rekavši da “mi nismo ti koji se krećemo prema NATO granicama”.

Ako se Ukrajina pridruži zapadnom vojnom bloku, Rusija bi mogla biti uvučena u sukob sa evropskim zemljama, dodao je.

“Da li želite da Francuska uđe u rat sa Rusijom?”, pitao je Putin.

Ukrajina, bivša sovjetska republika, izrazila je želju za članstvom u vojnom savezu NATO, dok Putin smatra da bi širenje NATO-a na istok nauršilo sigurnost Rusije.

Američki zvaničnici kažu da je Moskva okupila oko 110.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajino i da je na putu da skupe dovoljno snage, odnosno nekih 150.000 vojnika, za invaziju punih razmjera sredinom februara.

Rusija insistira da nemaju plan napada, te su umjesto toga postavili vlastite zahtjeve za sigurnosnim garancijama.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG