Dostupni linkovi

Četiri mjeseca zatvora čovjeku koji je ošamario Macrona


Damien Tarel rekao je sudu da je napad bio impulsivan, ali je tužilac naveo da je to "namjerni čin nasilja"

Francuski sud u četvrtak je odredio da čovjek koji je ošamario predsjednika te zemlje Emmanuela Macrona odsluži kaznu zatvora od četiri mjeseca, javlja Reuters.

Damien Tarel rekao je sudu da je napad bio impulsivan, ali je tužilac naveo da je to "namjerni čin nasilja".

Tužioci su zatražili 18 mjeseci zatvora zbog napada na javnog zvaničnika. Troje sudija reklo je da bi Tarelu trebalo dati 18 mjeseci, s 14 mjeseci uslovne kazne. Kaznu počinje služiti odmah, ali ostatak će se odslužiti samo ako počini drugo krivično djelo.

Drugi osumnjičeni koji je snimio incident suočava se s krivičnim gonjenjem zbog ilegalnog posjedovanja oružja nakon što su lokalne vlasti pretražile njegovu kuću. Dolazi iz istog grada kao i Damien Tarel.

Tarel je ranije poručio sudu u Valenceu u južnoj Francuskoj da je simpatizer desnice koji je djelovao protiv predsjednika zbog svega lošeg što je učinio za Francudsku, prenosi AFP.

"Kada sam vidio njegov prijateljski, lažljiv pogled, koji me tražio kao glasača, bio sam ispunjen gađenjem", rekao je na sudu.

Osuđujući predsjednikovu politiku, dodao je da osjeća da je dio pokreta protiv establišmenta gilets jaunes (žuti prsluci), koji je organizovao proteste protiv Macrona tokom ranijih godina njegovog predsjedništva.

Tarel je napao Macrona kada se francuski predsjednik rukovao s građanima tokom šetnje u francuskoj regiji Drome.

Tarel je kazao da je nekoliko dana uoči Macronove posjete regiji razmišljao da li da ga gađa jajetom ili kremom za tortu, ali je dodao kako nije ošamario predsjednika s predumišljajem.

Macron je opisao napad kao izolovani incident i kazao je da su nasilje i mržnja prijetnja demokratiji. Njegov ured nije odgovorio na zahtijev za komentarom Tarelovih izjava u sudnici, prenosi Reuters.

XS
SM
MD
LG