Dostupni linkovi

Macron odbio ostavku premijerke Borne 


Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne
Francuski predsjednik Emmanuel Macron i premijerka Elisabeth Borne

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbio je ponudu premijerke Elisabeth Borne da podnese ostavku nakon rezultata parlametarnih izbora ovog vikenda, saopšteno je iz predsjedničkog ureda.

Macron vjeruje da vlada treba “ostati na zadatku i djelovati” i predsjednik će sada u razgovorima sa opozicionim strankama tražiti “konstruktivna rješenja” za politički ćorsokak, rekao je anonimni predsjednički zvaničnik, prenosi AFP.

Macron bi trebao ugostiti liderku krajnje desnice Marine Le Pen i druge šefove političkih stranaka na razgovorima u Jelisejskoj palači dok traži rješenja za situaciju koja rizikuje da njegov drugi mandat gurne u krizu dva mjeseca nakon što je započeo.

Centristička koalicija francuskog predsjednika"Zajedno" izgubila je u drugom krugu parlamentarnih izbora 19. juna apsolutnu većinu u parlamentu dok je ekstremna desnica Marine Le Pen višestruko povećala broj zastupničkih mjesta.

Provizorni podaci pokazuju da je Macronova koalicija osvojila 245 od 577 zastupničkih mjesta, objavilo je nakon prebrojavanja glasova iza ponoći Ministarstvo unutarnjih poslova.

Apsolutna većina zahtijeva 289 zastupničkih mjesta.

Borne, bivša ministrica rada, izabrana je na poziciju premijerke sredinom maja mjeseca čime je postala druga žena u posljednjih 30 godina na ovoj poziciji u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG