Dostupni linkovi

Elisabeth Borne nova premijerka Francuske 


Nova premijerka Francuske Elisabeth Borne
Nova premijerka Francuske Elisabeth Borne

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izabrao je ministricu rada Elisabeth Borne za novu premijerku Francuske. Borne će biti druga žena u posljednjih 30 godina na ovoj poziciji.

Ranije u danu premijer Jean Castex podnio je ostavku, otvarajući put za rekonstrukciju vlade nakon što je Macron u aprilu ponovo izabran za predsjednika Francuske.

Elisabeth Borne ima 61. godinu i bit će prva žena imenovana za premijerku otkako je Edith Cresson nakratko držala ovu poziciju tokom predsjedništva socijalističkog lidera Francoisa Mitterranda početkom 1990-ih.

"Bilo je stvarno vrijeme da još jedna žena bude na toj poziciji i znam da je gospođa Borne izvanredna osoba sa mnogo iskustva. Mislim da je vrlo dobar izbor", rekla je Cresson za BFM televiziju.

Borne je služila brojnim ministrima Socijalističke stranke prije nego što se pridružila Macronovoj vladi.

Bila je ministrica prevoza 2017. godine, a tokom 2019. kratko je služila kao ministrica okoliša kada je progurala politiku koja zagovara bicikle.

Zatim je preuzela odgovornost za Ministarstvo rada i nadgledala pregovore sa sindikatima koji su rezultirali smanjenjem naknada za pojedine nezaposlene.

Tokom njenog mandata nezaposlenost je pala na najnižu razinu u 15 godina, a nezaposlenost mladih na najnižu razinu u 40 godina.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG