Dostupni linkovi

Mađarska prvi put izabrala ženu za predsjednicu


Katalin Novak novoizabrana predsjednica Mađarske
Katalin Novak novoizabrana predsjednica Mađarske

Mađarski parlament izabrao je u četvrtak Katalin Novak, blisku saveznicu premijera Viktora Orbana, za prvu ženu za predsjednicu ove države.

Novak, koja je bila ministarka za porodičnu politiku, svoj izbor je prikazala kao pobjedu žena.

Izabrana je za uglavnom ceremonijalnu ulogu sa 137 glasova za i 51 protiv u parlamentu u kojem dominira Orbanova desničarska stranka Fides ispred opozicionog konkurenta, ekonomiste, Petera Rone.

"Mi žene odgajamo djecu, brinemo o bolesnima, kuhamo, radimo posao dvoje ljudi ako treba, zarađujemo, podučavamo, osvajamo Nobelove nagrade, čistimo prozore", rekla je Novak u govoru prije glasanja.

„Zahvaljujući tome što sam žena, a ne uprkos tome, želim da budem dobra predsjednica Mađarske“, rekla je ona.

Novak je bila lice vladine politike, uključujući izdašne poreske olakšice i donacije osmišljene da podstaknu mlade porodice da imaju više djece.

Glasanje u četvrtak dolazi uoči teških parlamentarnih izbora koji će se održati 3. aprila, na kojima se Orban suočava s teškom borbom da osvoji četvrti uzastopni mandat na vlasti od 2010. godine.

Kritičari socijalno konzervativne Novak takođe su osudili njeno zalaganje za politiku protiv LGBTQ zajednica uoči referenduma o promjeni pola koji će takođe biti održan 3. aprila.

Novak, bivša potpredsjednica vladajućeg Fidesa, naslijedit će suosnivača stranke Janosa Adera, koji je na tom poslu od 2012. Ona će preuzeti dužnost nakon što Aderov mandat istekne 10. maja.

Nakon što je godinama bila dužnosnica ministarstva vanjskih poslova, postala je poslanica 2018., a Orban ju je ubrzo unaprijedio u ministricu zaduženu za porodice, jednu od rijetkih žena na visokim pozicijama u njegovoj vladi.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG