Dostupni linkovi

Mađarska će tražiti dodatne količine gasa od Rusije


Mađarska će zatražiti povećanje isporuka ruskog gasa u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom sledeće sedmice, izjavio je u petak premijer Viktor Orban.

Mađarska, koja je članica EU i NATO saveza, sklopila je u avgustu novi dugoročni ugovor o isporukama gasa sa ruskim "Gaspromom".

Moskva i Zapad su u napetim odnosima oko Ukrajine usred gomilanja ruskih snaga duž istočne granice zemlje dok NATO pojačava svoje prisustvo u istočnoj Evropi, navodi Rojters.

Orban, koji se 3. aprila suočava sa neizvesnim izborima, odbacio je pozive ujedinjene opozicije da otkaže Putinovu posetu, koja je predviđena za utorak, 1. februar.

"Želeo bih da povećamo količinu gasa koja se isporučuje u odnosu na nivo koji je usaglašen rusko-mađarskim gasnim ugovorom", rekao je Orban javnom radiju.

On je dodao da će u razgovirma ukazati na veliki teret zbog visokih cena energenata i da količina gasa koju Mađarska dugoročno dobija treba da bude povećana.

Sporazum je sklopljen na 15 godina, a njime je predviđena godišnja isporuka Mađarskoj od 4,5 milijardi metara kubnih gasa. Sporazum je stupio na snagu u oktobru sa opcijom modifikacije količine koja se kupuje nakon 10 godina.

Rezerve prirodnog gasa u Mađarskoj bile su na nivou od 43 odsto 15. januara. Vlasti u Budimpešti navode da će, u kombinaciji sa očekivanim daljim uvozom, to pokriti 90 odsto očekivanih zimskih potreba Mađarske za gasom.

Orban je rekao da će sa Putinom razgovarati i o evropskoj bezbednosti, dodajući da je Mađarska zainteresovana za mirno rešenje ukrajinskog sukoba.

„Naravno da je Mađarska članica NATO-a i EU, tako da se pre svakog takvog sastanka konsultujem i koordiniram sa našim zapadnim saveznicima“, kazao je Orban i dodao da će narednih dana razgovarati sa njima

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja Rojtersa ranije ove nedelje o tome da li će Mađarska u narednim nedeljama ugostiti još NATO snaga.

XS
SM
MD
LG