Dostupni linkovi

Spor Mađarske i Ukrajine, nakon mađarskog sporazuma o uvozu ruskog gasa


Skladište gasa u blizini Budimpešte u Mađarskoj. Petnaestogodišnji sporazum između Mađarske i ruskog Gasproma finalizovan je 27.  septembra i uključuje godišnji uvoz od 4,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa u Mađarsku linijama koje zaobilaze Ukrajinu
Skladište gasa u blizini Budimpešte u Mađarskoj. Petnaestogodišnji sporazum između Mađarske i ruskog Gasproma finalizovan je 27.  septembra i uključuje godišnji uvoz od 4,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa u Mađarsku linijama koje zaobilaze Ukrajinu

Produbljen je diplomatski sukob između Mađarske i Ukrajine - Budimpešta je pozvala ukrajinskog ambasadora a Kijev mađarskog, zbog odluke Mađarske da potpiše dugoročni ugovor za nabavku ruskog gasa.

Ukrajina odluku Mađarske smatra udarcem za njene ekonomske i nacionalne bezbednosne interese, prenosi agencija Beta.

Petnaestogodišnji sporazum između Mađarske i ruskog Gasproma finalizovan je 27. septembra i uključuje godišnji uvoz od 4,5 milijardi kubnih metara ruskog gasa u Mađarsku linijama koje zaobilaze Ukrajinu čime je lišavaju profitabilnih naknada za tranzit.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju izdatom 27. septembra napisalo da je Kijev "iznenađen i razočaran" mađarskim sporazumom sa Rusijom, nazivajući taj potez "čisto političkom i ekonomski nerazumnom odlukom donetom u prilog Kremlja".

Ministarstvo je navelo da će sporazum koji treba da stupi na snagu u petak (1. oktobar) podneti na uvid Evropskoj uniji, da proceni da li je u skladu sa energetskom regulativom Unije.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto napisao je 28. septembra na Fejsbuku da je "duboko ogorčen" oko napora Ukrajine da blokira energetski sporazum i da je ukrajinski ambasador pozvan na razgovor zbog "pokušaja kršenja suvereniteta" Mađarske.

"Ukrajinci nemaju nikakve veze sa onim što mi dogovorimo i sa kim to dogovorimo. Smatramo to ozbiljnim kršenjem našeg suvereniteta i naših nacionalno-bezbednosnih interesa, što oni žele da spreče bezbedno snabdevanje naše zemlje gasom, grejanje domova mađarskog naroda i rad industrije", napisao je Sijarto.

Kao odgovor na to, ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je istog dana mađarskog ambasadora u toj zemlji na razgovor, da mu prenesu stav Kijeva o tom sporazumu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba (Dmytro) rekao je za ukrajinsku televiziju ICTV da je Mađarska "zadala udarac ukrajinsko-mađarskim odnosima isključujući ukrajinski gasovod iz programa snabdevanja gasom iz Rusije".

"To je udarac i mi ćemo uzvratiti na odgovarajući način, jer ne treba da bude ni milosti ni saosećanja", rekao je Kuleba.

Upitan da li Rusija koristi snabdevanje gasom kao oružje protiv Kijeva, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je odgovorio "ne" i dodao da Rusija koristi gas isključivo u interesu naroda svoje zemlje da poboljša dobrobit Rusa i isključivo na komercijalnoj osnovi.

Mađarska se oslanja na Rusiju za većinu svog uvoza gasa koji se isporučuje cevovodom kroz Ukrajinu, ali je poslednjih godina diverzifikovala uvoz, otvarajući prekogranične interkonektore sa većinom svojih suseda i obezbeđujući snabdevanje iz kompanije "Rojal dač šel" preko terminala u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG