Dostupni linkovi

Mađarska protiv embarga na uvoz ruske nafte i gasa


Mađarska se i dalje protivi bilo kakvom embargu Evropske unije na uvoz ruske nafte i gasa, izjavio je u ponedeljak portparol vlade Zoltan Kovač.

"Stav Mađarske u vezi sa bilo kakvim embargom na naftu i gas se nije promenio: mi ih ne podržavamo," rekao je Kovač u odgovoru e-poštom na pitanja Rojtersa.

EU planira da ove sedmice predloži postupnu zabranu uvoza ruske nafte kao deo novog paketa sankcija. Za takvu odluku je potrebna jednoglasna podrška svih država članica.

Nekoliko diplomata je reklo da je zabrana uvoza nafte moguća nakon zaokreta u stavu Nemačke, koja je doskora tvrdila da bi ta mera previše naškodila njenoj ekonomiji.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je da Rusija pojačava svoje napade na Ukrajinu, čineći nove sankcije „apsolutno krucijalnim“.

"Moramo da iskoristimo naše ekonomske i finansijske mogućnosti da nateramo Rusiju da plati cenu za ono što radi," rekao je on.

Komisija će predložiti da zabrana bude uvedena u periodu od šest do osam meseci kako bi se zemljama dalo vremena da diverzifikuju svoje snabdevanje, rekli su izvori.

Druge zemlje su zabrinute da bi zabrana nafte povećala njenu cenu

"Moramo biti veoma pažljivi na reakcije tržišta," rekao je jedan zvaničnik AFP-u pod uslovom da ostane anoniman.

"Rešenja postoje i na kraju ćemo doći do toga, ali moramo delovati veoma pažljivo," izjavio je ovaj zvaničnik.

Jelen: Mali uticaj

Iako Rusija izvozi polovinu svoje nafte u EU, američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da bi to moglo imati mali uticaj na Rusiju jer bi porasle cene njenog preostalog izvoza.

Ministri energetike EU razgovaraće o zabrani na razgovorima u ponedeljak u Briselu, ali tu odluku neće potpisati.

Ovaj šesti paket antiruskih mera takođe će biti usmeren na najveću banku u zemlji, Sberbanku, koja će biti isključena iz međunarodnog sistema za razmenu poruka Swift, saopštile su diplomate.

EU je već zabranila uvoz ruskog uglja, ali su Poljska i baltičke zemlje takođe pozvale na embargo na naftu.

Uvoz gasa iz Rusije ostaće netaknut, a izuzetno zavisna Nemačka obećava da će prekinuti njegovu do sredine 2024.

Ruski gas i nafta u Evropi 'potpaljuju' rat u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00
Izvor: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG